Напрежението между две от партиите в управляващата коалиция - Продължаваме

...
Напрежението между две от партиите в управляващата коалиция - Продължаваме
Коментари Харесай

Коалиционен бойкот на ИТН за парите за пътни ремонти

Напрежението сред две от партиите в ръководещата коалиция - " Продължаваме промяната " и " ИТН ", зародило около идния избор на нов шеф на Българска народна банка, продължи да се изостря и по други противоречиви въпроси. Нов конфликт сред двете обединения в последните два дни провокира импортираният в Народното събрание план за решение, с което Народното събрание трябваше да удостовери решението Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за заплащане на над 1 млрд.лв. на компаниите за пътно поддържане за осъществени от тях ремонтни действия.

Въпреки че разплащането сред АПИ и строителните сдружения по подписани от държавното управление на Бойко Борисов контракти няма потребност да минава през глоба на Народното събрание, а съгласно депутати гласуването на такова решение е и подозрително от правна позиция, за сходен акт на Народното събрание настояваше вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов от " ИТН ". Проектът за решение пък беше импортиран в Народното събрание от ръководителя на районната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната " и подкрепено от депутати от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Въпросът с заплащането виси към този момент съвсем година. Проблемът с тези рамкови контракти за пътна и зимна поддръжка по райони е, че ГЕРБ постоянно ги ползваше, с цел да раздава през тях огромни поправки за стотици милиони без търг на обичаните си компании. Така се натрупа над 1 милиарда лева дълг по контракти, които в пъти са надхвърлили лимитите си. Свършена работа въпреки всичко има, и страната месеци наред не ревизира кое би трябвало действително да се заплати. За да спре митингите на някои компании, в този момент Караджов желае депутатите да му разрешат да заплати половината от сумата. (За новите пътни търгове четете
Как гласуването се провали
В четвъртък планът за решение трябваше да се гласоподава в пленарната зала, само че приемането му беше отсрочено за петък. Причината, обявена от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, беше, че към момента не е постъпил отчетът на районната комисия, който би трябвало да бъде прочетен в пленарната зала. Въпреки това Гроздан Караджов направи послание към депутатите в залата като ги прикани да поддържат решението, тъй като пътищата са в трагично положение и без него няма да могат да бъдат п поддържани. А ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов нападна " Продължаваме промяната " като ги упрекна в " тежка шизофрения ". " Имам тежки подозрения, че Настимир Ананиев, умишлено не е внесъл решението ", съобщи Йорданов. Заради острата реакция на " ИТН " Никола Минчев даде отмора и свика председателски съвет, след който точката от дневния ред с гласуването на проекторешението беше трансферирана за петък.
Реклама
Причината за гневната реакция на депутатите от Има Такъв Народ беше, че предходния ден се провали съвещанието на другата парламентарна комисия, която трябваше да разисква заплащането на над 1 милиарда лева на компаниите за пътно поддържане - бюджетната. Това стана откакто депутатите от останалите три партии от болшинството - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " бойкотираха съвещанието. А в късния следобяд ръководителят на Народното събрание Никола Минчев изненадващо дефинира още една комисия, която да гледа плана за решение - правната.

По много подозрителен метод пък планът за решение беше утвърден от водещата районна комисия. Нейни членове споделиха, че по време на съвещанието текстът на проекторешението, прочетен от Снежанка Траянска Има Такъв Народ се е различавал от импортирания от депутатите, а нейното пояснение било, че това са единствено механически корекции. След това планът беше утвърден с гласовете единствено на 9 от 20-те членове на районната комисия. Още на него депутати от опозицията предизвестиха, че въпросът с заплащането на компаниите би трябвало да се реши на държавно равнище, а не в Народното събрание, тъй като това решение няма никаква юридическа стойност.
Размяна на удари сред Политическа партия и Има Такъв Народ
Според депутати от болшинството размяната на удари под кръста сред " Продължаваме промяната " и " ИТН " е обвързвана с идния избор на шеф на Българска народна банка, където се чака конфликт сред издигнатия от групировката на Кирил Петков претендент Андрей Гюров и номинирания от партията на Слави Трифонов Любомир Каримански. Последният опит този конфликт да не се състои беше изработен на съвещанието на съдружния съвет в неделя. На него министър председателят Петков е предложил изборът на гуверньор на Българска народна банка да не се състои и процедурата да се организира още веднъж, само че от групировката на Трифонов изрично отхвърлиха подобен излаз от комплицираната обстановка, в която се оказаха ръководещите.

По този метод от болшинството изтълкуваха и статуса на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов в сряда вечерта, малко откакто съвещанието на бюджетната комисия се провали. Лидерът на Има Такъв Народ нападна съдружните си сътрудници по другата тематика, по която в болшинството има разнобой - тази за повдигането на ветото на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.
Реклама
" Той (Кирил Петков, бел.ред.) желае до края на юни да стартират договаряния със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази страна. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изказванията и дейностите си освен с дипломатите от Министерство на външните работи, само че и без координиране с съдружните сътрудници, камо ли с Народното събрание. ", написа Трифонов в обществената мрежа, през която нормално той контактува с гласоподавателите си.

Каква ще е ориста на проекторешението на Народното събрание за заплащането на средствата по рамковите контракти на АПИ за поддръжката на пътища към този момент остава неразбираема. В четвъртък следобяд трябваше да има съвещания на бюджетната и правната комисия, само че те още веднъж се провалиха, тъй като бяха бойкотирани от депутатите от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР