Напрежението между американския президент Доналд Тръмп и британския премиер Тереза

...
Напрежението между американския президент Доналд Тръмп и британския премиер Тереза
Коментари Харесай

Тръмп посъветва Мей "да не се фокусира" върху него заради туитове на крайнодясна група

Напрежението сред американския президент Доналд Тръмп и английския министър председател Тереза Мей набъбна през последното денонощие, откакто президентът показа в " Туитър " три ислямофобски видеа от крайнодясна английска група.

В отговор на дейностите му представител на Мей съобщи, че Тръмп е позволил " неточност ", като е разгласил видеоклиповете. Американският държавен глава реагира, още веднъж в " Туитър ", с думите: " Тереза Мей, не се фокусирай(те) върху мен, фокусирай(те) се върху Радикалния Ислямсти Тероризъм, който се случва в Обединеното кралство. "

Мей беше първият водач, посетил Тръмп, откакто той встъпи в служба, а от десетилетия Вашингтон и Лондон приказват за " специфичната връзка " между тях. Самата тя не е коментирала дейностите на Тръмп, а сега е на дълга обиколка в Близкия изток и нощес дойде в Саудитска Арабия.

Видеоклиповете са в началото оповестени от Джейда Франсън, заместник-председателя на групата " Британия преди всичко ". Тя е основана от някогашни членове на крайнодясната Британска националистическа партия. Самата Франсън беше задържана и разпитана по-рано тази година и получи обвинявания за " закани и обидни думи или държание " след тирада в Белфаст.

В резултат някои английски политици желаеха предстощото посещаване на Тръмп във Англия следващата година да бъде анулирано. " Даунинг стрийт " обаче повтори в сряда, че визитата ще се реализира. Въпреки това външният министър Борис Джонсън написа в " Туитър ", че крайнодясната формация, разгласила видеата, " няма място " в английското общество, а различен министър на Мей дефинира дейностите на Тръмп като " приемане на възгледите на жестока, изпълнена с ненавист расистка организация. " Опозицията беше още по-крайна и упрекна президента, че подкрепя възгледите на фашистка група.

.@Theresa_May, don’t focus on me, focus on the destructive Radical Islamic Terrorism that is taking place within the United Kingdom. We are doing just fine!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 30, 2017

Трите клипа демонстрират, съгласно описанието, съоветно " мюсюлмански мигрант ", нападнал холандец, който се придвижва с патерици, второто демонстрира човек, който хвърля на пода скулптура на Дева Мария и тя се разрушава на части, а третото демонстрира сцена с принуждение от безредиците в Египет през 2013 година, когато мъж е хвърлен от покрива на постройка в Александрия. Впоследствие холандските управляващи споделиха за Би Би Си, че нападателят от първото видео не е мигрант, а е роден и отгледан в страната.

" Очарована съм, " сподели за " Ройтерс " самата Франсън, която има 53 000 почитатели в " Туитър " (самият Тръмп има 43.6 милиона) и изрази задоволството си, че президентът споделя задачата ѝ да насочва вниманието на обществото към " въпроси като исляма ".

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс също отбрани Тръмп. Тя сподели, че Мей и други водачи по света знаят, че " това са същински закани, за които би трябвало да приказваме. " " (Независимо дали) видеото е същинско, опасността е същинска, " сподели тя. Критики към него обаче се чуха и от средите на демокраците, и от тези на републиканците. Сенатор Джон Маккейн сподели, че е " сюрпризиран " от туитовете, споделени от Тръмп, а сенатор Орин Хат назова Мей един от " великите международни водачи " и добави, че изпитва " невероятна любов и почитание към нея ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (613)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР