Напрежението, което съществува в нашата работа през последните месеци, не

...
Напрежението, което съществува в нашата работа през последните месеци, не
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Опитахме, нещата се пренасят на политическо ниво

Напрежението, което съществува в нашата работа през последните месеци, не затихва. Това сподели съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, основана в осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония, съобщи проф. Ангел Димитров по време на брифинг, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съпредседателят на българската част от комисията акцентира, че постигнатите договорености досега са незначителни и добави, че към момента няма съгласие във връзка с Средновековието и Гоце Делчев.

„ Получаваме сигнали, че имаме разнообразни показа с нашите сътрудници освен за смисъла на нашата работа, само че и за разбирането на Договора за другарство и добросъседство. Това е задоволително безапелационно увещание, че не сме в положение да приказваме за реализирани съществени резултати. Притеснен съм освен, тъй като всяка крачка напред е нещо позитивно, не толкоз за самия контракт, що се касае за връзките сред хората от двете страни. Притеснен съм и тъй като едно от решенията на комисията беше с упования за по-интензивна работа, в която да реализираме избрани резултати до края на годината: към диалозите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание “, уточни проф. Димитров.

По думите му работата по нито един от тези въпроси не е приключила. „ Това е отвън нашите благоприятни условия, опитахме да създадем каквото можем, в този момент нещата се придвижват на политическо равнище “, посочи той.

„ Предложихме да опитаме още една среща през декември, само че сътрудниците от Република Северна Македония имат свои учредения да откажат. Те направиха предложение да създадем огромна пауза в нашите контакти, някъде до месец май “, разгласи още професор Ангел Димитров. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР