Напрежението е голямо заради възможността Иран да отвърне на удара

...
Напрежението е голямо заради възможността Иран да отвърне на удара
Коментари Харесай

Белият дом: Заплахата от иранско нападение срещу Израел е реал...

Напрежението е огромно поради опцията Иран да отвърне на удара по въздуха, при който преди близо две седмици бяха убити висши ирански командири.
Представители на Съединени американски щати са декларирали пред CBS News, че огромна офанзива против Израел може да се случи в най-скоро време.

Израел съобщи, че е подготвен за " отбранителни и нападателни дейности ", осведоми

" Не мога да приказвам за размера, мащаба, обсега на това по какъв начин може да наподобява тази офанзива ", съобщи в петък представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби. Той обаче добави, че иранската опасност е " действителна ", като съобщи, че Вашингтон " следи това доста, доста деликатно ".

Той сподели: " Ние сме в непрекъсната връзка с нашите израелски сътрудници, с цел да се уверим, че те могат да се защитят от този тип офанзиви ".

Иран поддържа Хамас, въоръжената палестинска формация, която се бори против Израел в Газа, както и разнообразни марионетни групировки в целия район, в това число някои - като Хизбула в Ливан - които постоянно правят удари против израелците.

 

В петък " Хизбула " съобщи, че е изстреляла " десетки " ракети от Ливан към Израел. Говорител на Израелските сили за защита (IDF) съобщи, че са били изстреляни към 40 ракети и два дрона с експлозиви. Не се оповестява за жертви и няма индикации за присъединяване на други участници.

Представител на Съединени американски щати съобщи пред CBS, че ракетният обстрел и дроновете са били отделени от предстоящото иранско нахлуване против Израел.

 

Президентът Джо Байдън към този момент даде обещание на Израел " желязната " поддръжка на страната си при положение на иранска офанзива.

Нарастващото напрежение накара страни, измежду които Съединени американски щати, Обединеното кралство, Индия и Австралия, да предупредят да не пътуват до Израел.

Държавният департамент на Съединени американски щати също по този начин забрани на дипломатическия личен състав в Израел и на техните фамилии да пътуват отвън градовете Тел Авив, Йерусалим и Беершеба.

 

В петък израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се срещна с членовете на военния си кабинет на фона на предизвестията.

Някои израелци обаче обявиха, че не се тормозят от евентуална иранска офанзива.

 

Възможността за иранска офанзива провокира угриженост и паника в Израел. Правителството обаче не е издало никакви нови препоръки към популацията, с изключение на съществуващите инструкции за запасяване с вода, храна за три дни и съществени медикаменти.

 

Израелското радио обаче заяви, че на локалните управляващи е било казано да се приготвят за възможна офанзива, в това число посредством оценка на готовността на публичните убежища.

Миналата седмица, на фона на първите индикации за вероятен ирански отговор, израелските военни анулираха отпуските на бойните елементи, укрепиха противовъздушната защита и приканиха резервистите.

 

Тринадесет души бяха убити при ракетния удар на 1 април по иранското консулство в сирийската столица Дамаск.

Сред тях бяха висши ирански военни ръководители, измежду които бригаден военачалник Мохамед Реза Захеди, върховен пълководец на елитните ирански сили " Кудс " в Сирия и Ливан.

 

Израел не е направил коментар, само че се счита, че той е направил нападението.

 

Текстът е оповестен в Би Би Си

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР