Напрежение в Слънчев бряг заради липсата на яснота дали ще

...
Напрежение в Слънчев бряг заради липсата на яснота дали ще
Коментари Харесай

Хотелиери на Слънчев бряг се чудят какво да правят с бежанците

Напрежение в Слънчев бряг поради неналичието на изясненост дали ще бъде удължена програмата за настаняването на украински бежанци. Хотелиери са подготвени на митинги, в случай че до първи ноември нямат отговор от служебния кабинет. Българският Хелзински комитет прикани държавното управление за незабавно решение и предизвести за идна филантропична рецесия, предава. Все още не е ясно дали програмата за настаняване ще бъде удължена, желаят парите да се усилят от 15 на 40 лева

В един от хотелите в Слънчев бряг са настанени близо 800 украинци - най-вече майки с дребни деца. Лася е пристигнала в България с двете си деца единствено преди дни и неизвестността, какво ще се случи от на следващия ден, я плаши.

" В Киев не можем да се върнем. Там нямаме нито осветяване, нито вода, а зимата идва! Продължава да се стреля, не е допустимо да се върнем с децата ", сподели Лася.

" Много украинци желаят да дойдат тук в сигурност. Звънят, не престават да идват рейсове. Къде ще ги настаняваме - не знаем ", тормози се Наталия.

" Ще помоля страната, в случай че няма стратегия, в лицето на Министерство на вътрешните работи и други органи да дойдат да ми оказват помощ. Аз не мога да се оправя да изваждам тези хора - възрастни, инвалиди, майки с деца ", прикани хотелиерът Красимир Белорежки.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до служебното държавно управление с искане за безапелационен отговор дали ще бъде продължена програмата, само че подобен към момента няма.

" Ще помолим страната да ни спомага, в случай че е належащо да извадим тези хора и да ги преместим другаде, тъй като хотелиерите сме безсилни  да свършим това ", безапелационна е Елена Андонова.

" Да ни кажат какво се случва, дали да приказваме с хората и да ги изкарваме или да им кажем да се успокоят и да не плачат, тъй като всички са доста смутени ", добави хотелиерът Емне Мехмед.

Ако програмата въпреки всичко бъде продължена, хотелиерите упорстват сумата от 15 лева за настаняване и изхранване да бъде нараснала. 

" 40 лева ще бъдат задоволителни, с цел да можем да се оправим през зимния сезон ", уточни Димитър Чорбаджиев.

Между 10 500 и 11 000 са украинските бежанци в района, най-вече в хотели в Слънчев бряг и бази в Китен. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР