Напрежение в парламента. Причината - арестът на британския гражданин Дейвид

...
Напрежение в парламента. Причината - арестът на британския гражданин Дейвид
Коментари Харесай

По искане на ГЕРБ парламентът ще изслуша Демерджиев и шефа на ДАНС за заловения британец

Напрежение в Народното събрание. Причината - карцерът на английския жител Дейвид Бодил, обвинен за подготовка на терористични дейности.

От ГЕРБ-СДС желаеха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и ръководителят на ДАНС на закрито съвещание да обяснят дали е имало пробив в националната ни сигурност.

“В страната беше арестуван търсен терорист. Досег с този човек, повече от месец, е имал наш сътрудник депутат. Тревогата ни е поради здравето на нашия сътрудник, тя е била заблудена от неговия добродушен тип ”, сподели Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС, представен от bTV.

“Когато един терорист му оказва помощ да се устрои народен представител, това се назовава вербовка на един сътрудник за въздействие ”, сподели Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

“Аз съм толерантен, само че има граници. Ние ще подкрепим предлагането за чуване на министъра. Правят се тълкования да бъде унизен един заслужен човек - нашият сътрудник господин Симеонова ”, сподели Атанас Атанасов от “Демократична България ”.

“България в действителност е разграден двор, ежедневно влизат хора през границите ни. Вече сами не можем да се пазим ”, счита водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов.

" Загубихме два часа в политическо говорене. Трябва да одобряваме закони ”, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

 

Пленарното съвещание през днешния ден стартира с повече от 20  минути забавяне.

 

Причината са промени в проектопрограмата, разисквани на председателски съвет, изясни при откриването на съвещанието ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов.

 

Кворумът беше събран от първия път, откакто се записаха 211 депутати.

 

Според проектопрограмата Народното събрание ще изслуша служебния министър на енергетиката Росен Христов съгласно проектопрограмата за работа на депутатите, оповестена на интернет страницата на Народното събрание. Изслушването е по отношение на подписаното Споразумение за достъп до терминали за полутечен природен газ и газопреносната мрежа на Турция сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турския газопреносен оператор - " Боташ " А. С. (BOTAS), както и по отношение на подписани контракти за доставка на природен газ от държавното управление в интервала 2 август 2022 година – 3 януари 2023 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Искането за чуване е импортирано от народния представител Васил Стефанов от " Продължаваме Промяната " (ПП) и сътрудника му Калоян Икономов. 

 

В 9:38 часа седмичната стратегия беше призната.

Беше препоръчано да се включат две спомагателни точки. Владислав Панев от Демократична България изиска неговото предложение да бъде оттеглено. Така остана единствено една спомагателна точка. От Политическа партия оферират Народно събрание да одобри план на решение за правене на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция, по отношение на отразяването на последствията от войната в Украйна върху енергийната сигурност в района и Националния проект за възобновяване и резистентност, само че предлагането им не бе признато.

 

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков сподели преди прегласуването, че тази заран с министъра на енергетиката на Гърция са провели диалог.

По думите му съседката ни е съгласна дружно да желаеме нови диалози с Европейска комисия за въглищните централи. Той сподели, че е склонен да стартираме диалог на районно равнище, съобщи Петков. Дайте късмет да ги разгледаме тези решения за България, тъй като това е късмет за триумф, а освен политическо маневриране, разяснява съпредседателят на Политическа партия.

 

„ В нашия диалог ние обсъдихме, че най-добре би било, в случай че желаеме изобщо да има късмет за дерогация за отсрочване на въглеродните излъчвания, да работим дружно с Гърция и Румъния “, добави той. 

 

Политическа партия желаеха тяхната точка да се прикачи към тази на " Възраждане “ и двете да се гледат дружно, с цел да се излезе с единно решение.

Искра Михайлова от " Възраждане “: " Предложението, направено от " Продължаваме промяната ", е цялостно с неточности. Трябваше да си направя труда, с цел да видя, че текстовете и това, което оферирате, не може да влезе в едно общо решение. Изглежда по този начин, че с предлагането, което вършиме, е тежко двуличие. Вие ги заложхте в Плана за заличаване, а не за възобновяване. И в мига, в който се опитваме да изправим тази неточност, продължавате да желаете това заличаване и размиване на дебата “.

И при поисканото прегласуване, предлагането за включаване на тяхната точка в дневния ред, не беше признато.

Размяна на реплики сред депутатите провокира и казусът със хванатия у нас английски жител, търсен от Интерпол, и комуникирал с депутатката на " Демократична България " Албена Симеонова.

 

От парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Георг Георгиев изчете декларация.

Държавата е обект на пробив на сигурността - грабежи, домови обири, взрив на битовата престъпност, разрушени коли, убийства, произшествия. Случващото се по пътищата към този момент взима застрашителни размери. В допир с този човек повече от месец, месец, в който се чудим къде са били българските служби и Министерство на вътрешните работи, достъп е имал наш сътрудник депутат. Ние сме обезпокоени за здравето и живота на тази сътрудник, която е била заблудена от миловидния му външен тип и в медиите го назовава " безусловно естествен човек ", уточни Георгиев.

Георгиев е обезпокоен, тъй като това се случвало с партия, в която има някогашни представители на службите, които работят с тежко секретна разследваща информация, до степен да знаят по кое време са се срещали водачи, кой е подслушван и кой - не, хора които са били в службите и в предишното като господин Атанасов, които не са предизвестили своята сътрудник. По думите му това е доста бездънен неуспех в сигурността на " най-чистата и положителната, въпреки и най-малката, партия в този парламент ".

 

Ако в такава партия могат да влязат сходни детайли, не знам какво може да случи в партия, за която знаем, че има хора, които сътрудничат с жители на Руската федерация. Ако в " Демократична България " може да има такива хора, какво остава за Политическа партия. С тази декларация желаеме да дадем алтернатива на сътрудниците да обяснят какво се е случило, сподели още Георгиев.

От своя страна Маноил Манев изясни, че от ГЕРБ желаят чуване по проблема на вътрешния министър и на шефа на ДАНС на закрито съвещание. Когато на един терорист му оказва помощ да се устрои народен представител, това е вербовка на сътрудник за въздействие. Смешно ви е и по тази причина сме на този хал, господин Рашков. В друга страна, в случай че влезеш до момента в който те търсят с алена бюлетина, " ще светнеш " и в случай че няма народен представител, който да те записва, или да ти пусне тока, няма по какъв начин да стане, уточни Манев.

Атанас Атанасов разгласи, че от " Демократична България " ще поддържат настояването за чуване, с цел да се изяснят нещата. По думите му се вършат тълкования, с цел да бъде унижаван почетен човек като Симеонова.

 

28-годишния Дейвид Бодил, търсен с алена бюлетина на Интерпол беше задържан през вчерашния ден. Арестът беше осъществен в парцел, употребен от народния представител от “Демократична България “ Албена Симеонова, която има плантация за биоземеделие в селото.

 

" Става въпрос за противен случай на пробив в националната сигурност. Има доста по-сериозни случаи на редовно нарушение на държавните граници. Те стават толкоз чести и всеобщи, че стигат и до нас “, сподели водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов и заяви, че в понеделник е имал срещи с български мохамедани от Турска Странджа, които му се оплакали, че през селата им минавали и през денят мигранти на орди към българската граница.

" Кой ще не пусне в Шенген, при изискване, че България е разграден двор? Ситуацията е пагубна. Всички структури на страната се разпадат “, съобщи Костадинов. И изиска армията да се прати на границата, с цел да я охранява, а от Министерство на вътрешните работи - да се изловят тарторите и ръководителите на каналджийските групи.

 

По-късно стана ясно, че Народното събрание ще изслуша служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и ръководителя на ДАНС Пламен Тончев относно задържането на разположение, обвинено в образуване на терористична активност на територията на страната.

 

Искането за тяхното изслушване е импортирано от Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС и бе гласувано със 143 гласа " за ", " срещу " 44 и двама въздържали се.

 

Точката бе включена в седмичната стратегия за през днешния ден като шеста точка.

Искрен Митев от Политическа партия отново повдигнаха въпроса за кражбите от пътните градежи, цитирайки изказванията на служебния районен министър Шишков. 

" Когато казвате открадните пари, казвайте кой ги е откраднал. Не е хигиенично. Казвате - вие откраднахте 1 млн. Ами посочете го, сътрудник, дайте го на прокурор. Ние сами се кепазим. Доказвайте бе, хора, елементарна е работата. Има мониторинг, наблюдават ни, гледат ни. Аз не съм апаш. Не желая тоя вид говорене. Не го правете “, направи забележка Вежди Рашидов.

" Загубихме два часа в политическо говорене, внушения, връщане на службите, угриженост към живота на наши сътрудници. Два часа. Тук сме, с цел да свършим избрана работа. Трафикът на митранти явно е проблем, заля България. Законодалният орган има своите отговорност. Трябва да одобряваме закони, по тази причина е основан Народното събрание “, взедумата водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя още веднъж се оплака, че седем закона на Българска социалистическа партия, събирали прахуляк по другите комисии. Нинова отново се обърна към Радомир Чолаков, че за седми път го моли да придвижи техния закон за завишение на наказванията на каналджии и помагачи.

Маноил Манев отговори на Нинова, че съгласно предложенията на Българска социалистическа партия, ще се ловят и вкарват в пандиза единствено водачите на колите с незаконни мигранти, до момента в който е най-важно хората, които ги провеждат от офисите, да попаднат под ударите на закона.

" За какъв милиард откраднат от автомагистрали? Взимайте им думата, когато хвърлят кьорфишеци от трибуната. Не знам дали имате симпатизанти, правете си внушенията там “, ядоса се Николай Ненков от ГЕРБ на думите на Искрен Митев от Политическа партия.

 

Със 180 гласа „ за “ депутатите одобриха на първо четене промени и допълнения в Закона за лечебните заведения.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР