Напрежение в много палестински градове и Ерусалим. Хиляди палестинци се

...
Напрежение в много палестински градове и Ерусалим. Хиляди палестинци се
Коментари Харесай

Десетки ранени при сблъсъци в окупираните палестински територии и Ерусалим

Напрежение в доста палестински градове и Ерусалим. Хиляди палестинци се включиха в " Деня на гнева ", против решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Стигна се до конфликти сред стачкуващите и израелската полиция. Данните за броя на ранените е спорен.

 © Българска телеграфна агенция
Бутилки със запалителна течност, камъни, барикади от горящи гуми - по този начин изглеждаха улиците десетки обитаеми места на Западния бряг и в линията Газа.

По данни на израелската полиция в шествията се присъединили минимум 3 000 души. Протести и конфликти с органите на реда е имало в най-малко 30 обитаеми места на Западния бряг, както и на границата сред Газа и Израел. На камъните и бутилки полицията отговори със сълзотворен газ, изстрели във въздуха и водни струи.

Участниците в Деня на гнева отхвърлят да одобряват решението на Белия дом.

Фатхи Хамад, водач на Хамас: " Декларацията на Съединени американски щати омаловажи дисмис всички позитивни решения по палестинската идея. Надяваме се на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че повече имаме вяра в нашия народ, в неговата резистентност и издръжливост. Тези шествия няма да спрат до освобождението на Ерусалим. "
Източен Ерусалим, където са съсредоточени светите места на християни, мюсюлмани и евреи също стана сцена на шумни конфликти. След края на петъчната молитва вярващите от джамията Ал Акса се насочиха към Стария град като скандираха - " Ерусалим е наш " и " Нямаме потребност от празни приказки, имаме потребност от камъни и автомати Калашников ".

Израел постоянно е считал Ерусалим за своя столица, само че палестинците възприемат източната му част - окупирана от Израел през 1967 година като столица на бъдещата си страна. Призивите за трета интифада против Израел става все по-настоятелни. А на фона на растящото напрежение в района, израелски министър предложи постояването на нови 14 хиляди еврейски жилища в Ерусалим.

На дипломатическата сцена - палестинската автономност отхвърли визитата на американския вицепрезидент Майк Пенс, а палестинският президент Махмуд Абас е получил покана за Белия дом, само че преди да бъде оповестено решението за Ерусалим.

 "Денят на гнева " през очите на израелски доктор и палестински политолог
Арабистът Владимир Чуков съобщи пред Българска национална телевизия, че високо прави оценка позицията на българското външно министерство по отношение на решението на Съединените щати за...
 Проф. Владимир Чуков: Наистина обстановката в Близкия Изток е взривоопасна Проф. Владимир Чуков: Наистина обстановката в Близкия Изток е взривоопасна
Критичен ден за обстановката в Близкия Изток. Днес се чакат всеобщи митинги в Йерусалим и Ивицата Газа. Хиляди палестинци ще се насочат към пограничн...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР