Напрежение в Комисията за защита на потребителите предизвика темата за

...
Напрежение в Комисията за защита на потребителите предизвика темата за
Коментари Харесай

Клаузата за индексация на цените на телекомите - повдигана пред КЗП над година

Напрежение в Комисията за отбрана на потребителите провокира тематиката за индексацията на цените на мобилните оператори през днешния ден. КЗП излъчи онлайн съвещанието си, в което се обсъждаше с потребителски организации дали измененията на цените на договорите, в това число такива, подписани в края на предходната година, са правомерни.

Два от трите телекома - Vivacom и Yettel - към този момент оповестиха сериозен растеж на договорите за всички мобилни услуги, а третият - А1 - призна, че и там ще вдигнат цените, само че още не е ясно с какъв брой. Обяснението и на трите компании е растежа на инфлацията, само че Vivacom индексира договорите с 4,7%, а Yettel - с 9,5%, ползвайки разнообразни разбивки на растежа на инфлацията.

Главният омбудсман Диана Ковачева веднага алармира КЗП, като означи, че страната към този момент е понижила такси на операторите, с цел да облекчи загубите, а и че индексацията е едностранна и в ущърб на потребителите. На съвещанието през днешния ден от офиса й означиха още, че клаузата, която разрешава това, е непозволена - тъй като не планува понижаване.

Казусът към тази уговорка в общите условия провокира и конфликт в самото КЗП - членът на Комисията Константин Арабаджиев изясни, че през 2023 година е имало три отчета по тематиката. И упрекна ръководителят Стоил Алипиев, че е пренебрегнал проблема.

" Странно за какво година и един месец тези три отчета не са влизали на съвещание на комисията. Не желая да преча на обществения ви облик, само че изискуем отговори за какво не са внасяни тези докладни с причини по какъв начин да обявим тази уговорка (за индексация на цените с % на инфлацията, б.ред.) за неравноправна ", означи Арабаджиев.

Алипиев разгласи изказванията му за погрешни, и акцентира, че отчети може да внася всеки член на комисията. По-рано през днешния ден той също разкритикува решението на телекомите: 

“Не смятам, че е резонно и лоялно да се индексират контракти, подписани през последното тримесечие на 2023 година, тъй като по-силната страна е търговецът. През този интервал търговците са можели да видят каква е инфлацията и да дефинират тренда на пазарните цени, тъй че да бъдат съобразени с нарастването. ”

Друг член на комисията - Ангел Джалев - означи, че докладни могат да се внасят от всички членове, само че ръководителят взема решение по кое време да ги внесе на разискване в комисията. 

Арабаджиев и Джалев не за пръв път насочат обвинявания към Алипиев. Тази заран той заплаши да ги съди, тъй като разпространявали " погрешни изказвания " против него.

Потребителските организации като цяло се сплотиха към тезата, че индексирането на цените е непозволено. Но представителите на Министерство на стопанската система подчертаха, че съда на Европейски Съюз е удостоверил, че мобилните оператори имат право на по този начин мярка. Според тях въпросът надвишава българското законодателство. Сдружението за правна помощ на потребителите подлагаха на критика и разликата в нарастването - съгласно тях няма логичност телекомите да избират разнообразни ограничения, по които да правят индексацията.

В последна сметка Алипиев разгласи, че ще се направи обстоен разбор - оптимално бързо.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР