Напрежение по време на Съвета за сигурност на ООН заради

...
Напрежение по време на Съвета за сигурност на ООН заради
Коментари Харесай

Задълбочава се хуманитарната криза в Газа

Напрежение по време на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради войната сред Израел и Хамас. Реплика на Антонио Гутериш, че ударите против цивилни в Газа са " явно нарушение на интернационалното право " разгневиха израелския външен министър. Първият посланик Ели Коен съобщи, че след 7 октомври няма място за " уравновесен метод " по отношение на Хамас и че палестинската формация би трябвало да бъде " изтрита от лицето на земята ". Задълбочава се филантропичната рецесия в линията Газа, която към този момент повече от две седмици е подложена на масиран израелски обстрел. Организация на обединените нации предизвестява, че до края на деня евентуално ще се изчерпат и последните ресурси от гориво на лечебните заведения в палестинската територия.

" Жена ми? Ахмед? Хала? Амула? " - са първите думи на изваден от отломките мъж.

" И ти! Всички се избавиха, всички са живи. Спасихме жена ти, спасихме Амула и Хала. Кълна ти се, всички са добре ", дава отговор избавител.

Лъч светлина в живота на едно палестинско семейство. Още в мига, в който избавителен екип доближава до покрит мъж в Газа, единството, което желае да знае, е дали фамилията му е оживяло. Блокът, в който живеели семейство Агва е съпоставен със земята. Но като по знамение цялото петчленно семейство се избавило.

Тази история е една от многото на жителите на линията Газа, които втора седмица са подложени на всекидневен обстрел. Без опция да изоставен палестинската територия, без ток и вода, хората са принудени да разчитат само на филантропична помощ. А такава досега съвсем не е позволена - едвам три конвоя с храна, вода и медикаменти за получили позволение да влязат в Ивицата.

Организация на обединените нации предизвестява, че до края на деня горивото в лечебните заведения в Газа ще се изчерпа и тогава към този момент ще бъде съвсем невероятно да се оказва първа помощ на стотиците ранени.

В непроницаем мрак, в случай че не броим фенерите на телефоните - по този начин медиците посрещат коли за спешна помощ в тази болница в град Газа. Израел, обаче, за следващ път акцентира, че няма да разреши доставките на гориво.

Израел с остри рецензии към Антонио Гутериш

Напрежението се повиши и по време на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Генералният секретар на Антонио Гутериш изрази терзание по отношение на задълбочаването на филантропичната рецесия в Газа и акцентира, че животът на цивилните би трябвало да бъде ненарушим. Настоя и за неотложно преустановяване на огъня.

" Дълбоко обезпокоен съм от тези явни нарушавания на интернационалното филантропично право, на които ставаме очевидци в Газа. Нека бъде ясно - нито една страна във въоръжен конфкикт не е над интернационалното право ", сподели Антонио Гутериш, общоприет секетар на Организация на обединените нации.

Видимо ядосан, израелският външен министър отговори на Гутериш, че до момента в който те беседват, дребни деца и бебета са в ръцете на Хамас.

" Тези деца не са сторили зло, не познават злото. Но са жертви на злото. Стават очевидци на неща, които е мъчно да се опишат с думи. Г-н общоприет секретар, в какъв свят живеете?! Защото това несъмнено не е нашият свят! ", сподели Ели Коен, външен министър на Израел.

След размяната на реплики в залата, израелският първи посланик анулира плануваната за след съвещанието среща сред него и Гутериш и настоя генералният секретар на Организация на обединените нации да подаде оставка.,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР