Напрежение по оста Москва-Берлин след изтеклия в петък в руски

...
Напрежение по оста Москва-Берлин след изтеклия в петък в руски
Коментари Харесай

Шолц категоричен: Германия няма да изпраща ракети Таурус на Украйна

Напрежение по оста Москва-Берлин след изтеклия в петък в съветски медии запис. В него немски военни разискват изпращането на ракети " Таурус " в Украйна.

Руските управляващи са на мнение, че се търси поддръжка измежду западното общество за включване на НАТО във войната. Германия признава достоверността на записа, само че дефинира разпространението му като част от съветската осведомителна война. Германският дипломат в Москва беше привикан в съветското външно министерство.



38 минути - толкоз продължава аудиозаписът на диалог сред офицери от немските военновъздушни сили. Сред тематиките на диалога - дали немските крилати ракети " Таурус " имат нужните характерности, с цел да разрушат Кримския мост. И дали Украйна може да реализира удара без намесата на немските Военновъздушни сили. От записа излиза наяве още, че немските депутати са срещу даването на сходни ракети на Киев.

Датата на диалога не се оповестява, само че Берлин удостовери достоверността му, откакто в петък шефката на съветската държавна телевизия " Russia Today " го разгласява онлайн. Смята се, че в него вземат участие офицери, подготвяли отчет за военния министър Писториус. Не употребяват криптирана мрежа - включват се от мобилните си телефони в платформата " Уебекс ", а главната връзка е от телефон в Бундесвера.



Според немския боен министър течът на данни е опит на Владимир Путин да дестабилизира Германия. Записът е оповестен във деликатно селекциониран миг - ден след погребението на опозиционера Алексей Навални и преди почивните дни.

" Очевидно става дума за доста повече от теч на данни и издание на запис. Това е част от осведомителната война на Путин. Това е хибридна офанзива, която цели да сее дезинформация и разделяне ", сподели Борис Писториус, министър на защитата на Германия.

Въпреки многократните апели на Киев към Берлин да даде крилати ракети " Таурус ", канцлерът Олаф Шолц и през днешния ден отхвърли опцията страната му да извърши украинското искане. Германия отхвърля да даде ракетите с отдалечен обхват, с мотив, че това може да докара до ескалация на спора. Радиусът на " Таурус " е 500 км. Франция и Англия към този момент дадоха на украинската войска ракети Scalp и Storm Shadow, които обаче имат радиус от 250 км.

" Не можете да доставите оръжейна система с доста огромен обхват и да не си помислите кой да е контролът над нея. Ако желаете да ги контролирате и това е допустимо само с присъединяване на немски бойци, то това не предстои на разискване ", декларира Олаф Шолц.

Канцлерът добави, че е почнало вътрешно следствие по какъв начин и за какво диалогът на военните е изминал. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше песимистичен по отношение на опцията Москва да научи какво е открила немската инспекция.



" Остава да разберем дали Бундесверът работи без да пита, да се запитаме дали той може да бъде следен и дали господин Шолц владее обстановката. Или пък може би това е част от немската държавна политика. И двата случая нещата наподобяват доста зле. И в двата случая става дума за директна интервенция на страните от така наречен " групов Запад " в спора в Украйна ", разяснява Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Плановете на немските военни не са изненада за никого, счита съветският външен министър Сергей Лавров. Според него Западът пробва да внуши, че Русия има желание да нападна и друга страна, в случай че успее да завоюва войната в Украйна.

" Вероятно търсят метод да настроят обществото в обособените натовски страни в поддръжка на концепцията за изпращане на техни войски. Американският боен министър Лойд Остин го сподели ясно - в случай че Украйна загуби, НАТО ще бъде насила да работи против Русия. С тези думи той удостовери това, за което в Европа загатват внимателно ", сподели Лавров.

Скандалът с аудиозаписа идва дни, откакто изявление на френския президент Макрон, че " не е изключено в даден миг войски на НАТО да бъдат изпратени в Украйна ". Думите му провокираха вълна от реакции, от Кремъл споделиха, че биха тълкували това като война сред Запада и Русия. Лидерите на страните от НАТО и генералният секретар Йенс Столтенберг бяха безапелационни, че няма да изпращат свои войски в Украйна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР