Напрежение на Европрайда в Белград. Полицията влезе в сблъсъци с

...
Напрежение на Европрайда в Белград. Полицията влезе в сблъсъци с
Коментари Харесай

64 арестувани след сблъсъци на прайда в Белград

Напрежение на Европрайда в Белград. Полицията влезе в конфликти с крайнодесни стачкуващи, които се пробваха да попречат на провеждането на Европрайда – събитие от календара на LGBT общността в Сърбия.
Въпреки първичната възбрана от страна на управляващите, събитието въпреки всичко се организира, само че по-скъсен маршрут, откакто и министър председателят Ана Бърнабич, самата тя член на LGBT, даде зелена светлина.

 
Това не е елементарно за образуване събитие, желая да припомня на всички – това е първият път, в който имаме Европрайд освен в Белград и Сърбия, само че и на Западните Балкани.
Владимир Билчик, специфичен докладчик на Екологичен потенциал за Сърбия

Няколко хиляди души потеглиха от Конституционния съд към градския стадион. Друга група стачкуващи – от така наречен Поход на фамилиите – също излезе на шествие, само че не се стигна до конфликти. Но обособени крайнодесни стачкуващи влязоха в стълкновения с полицията. 64 души са задържани.

 
Това е главен детайл на демократичната народна власт и Сърбия най-сетне се причисли към европейския клуб. Това е значим ход, показващ, че Сърбия най-сетне дойде в фамилията на европейските страни.
Томас Вайц, съпредседател на Групата на Зелени/ЕСА в Екологичен потенциал

Европейската асоциация на уредниците на прайда избраха преди три години Белград за хазаин на тазгодишното събитие, надявайки се, че то ще направи пробив в обичайно консервативната славянска страна.
И до момента в който бяха реализирани победи за LGBT общността, то настроенията против нея доминират. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР