Напрежение между България и Либия. Двете държави са на прага

...
Напрежение между България и Либия. Двете държави са на прага
Коментари Харесай

Изострено напрежение между България и Либия заради либийския танкер

Напрежение сред България и Либия. Двете страни са на прага на комерсиална война. Според изявления арабската страна се е заканила да задържа всеки транспортен съд под български байрак, който влезе в нейните териториални води. У нас по неотложност дойде либийски делегат на договаряния с външното ни министерство. Бил е извикан и шефът на „ Морска администрация ”, показва.
 
Съдебен спор за либийски танкер, държан в български териториални води, приключи със промяната на името на кораба и притежателя му. Това се е случило в края на предходната година, като тогава на борда са се качили частен правосъден реализатор и частна компания, съпроводени от две държавни институции – „ Морска администрация ” и „ Гранична полиция ”.
 
Флагът е заменен, а екипажът - изпратен да си върви. Това е на път още веднъж да изостри дипломатическите връзки сред България и Либия 11 години след процеса с българските медицински сестри.

 
Спорът за 62-тонния либийски танкер тъне в правосъдни каузи повече от година. Блокиран е на пристанището в Бургас по искане на българската компанията „ Булгаргеомин ЛТД ” поради задължения на либийската страна към нея.
 
Казусът влиза в кръга на няколко правосъдни инстанции, последната от които е Върховен административен съд. С решение отпреди седмица Върховният съд споделя, че корабът е арестуван нелегално в наши води. Решението обаче закъснява, тъй като плавателният съд към този момент плава под панамски байрак и е със заменено име. Смяната става по гледище на частен правосъден реализатор Тотко Колев, който показва на „ Морска администрация - Бургас ” и на „ Гранична полиция ” документи, че корабът има ново име и панамски байрак.-->
 
Между промяната на името и отплаването минават няколко дни. На 27 декември от кораба е свален либийският му капитан и е сменен от украински. След промяната на името на кораба от БАДР на БДИН и свалянето на либийския байрак към българската страна потичат доста протестни ноти от страна на либийската публична власт.
 
Според медийни изявления, като ответна мярка либийската страна издава заповед да бъдат арестувани българските кораби, плаващи в либийски териториални води.
 
NOVA потърси позицията на либийското посолство, само че към момента няма отговор от него.  Случаят е бил дискутиран и сред българския и либийския посланици в Организация на обединените нации.
 
Заради проблема в късния следобяд в Министерство на външните работи беше извикан изпълнителният шеф на „ Морска администрация ” Живко Петров.
 
Какви ограничения ще предприеме българската дипломация и страната ни, с цел да се реши този случай към този момент остава неразбираемо. Иначе плавателният съд се намира на метри от българските териториални води против Приморско.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР