Напрежение и протести в Югоизточна Турция предизвика отстраняването на трима

...
Напрежение и протести в Югоизточна Турция предизвика отстраняването на трима
Коментари Харесай

Стотици са арестувани в Турция заради отстраняването на кметове

Напрежение и митинги в Югоизточна Турция провокира отстраняването на трима кметове от прокюрдската Демократична партия на народите. Тримата са определени на локалните избори през март с изрично болшинство. Властите оповестиха и за стотици арести в 29 провинции. Всички са обвинени за връзки със неразрешената Кюрдска работническа партия - ПКК.

 © БГНЕС
В Диарбекир силите на реда извадиха водно оръдие против скромна група протестиращи поради отстраняването на кмета Аднан Селчук Мъзраклъ. Отстранени са и кметовете на Ван - госпожа Бедиа Йозгьокче Ертан, и на Мардин - Ахмет Тюрк.

Прокюрдската Демократична партия на народите, към която принадлежат, назова дейностите на управляващите " нов и очевиден политически прелом " и " враждебно отношение към волята на кюрдите ". Властите оповестиха, че са отстранени краткотрайно, до момента в който трае следствие за връзки с ПКК. В рамките на това следствие са арестувани 418 души в 29 провинции.

Опозицията подлага на критика остро уволненията на кметове като удар против демокрацията. " Неприемливо е да се отхвърля волята на народа ", уточни кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който зае поста след прегласуване на изборите. Ройтерс отбелязва, че към рецензиите се причислиха някогашният президент Абдуллах Гюл и някогашният министър председател Ахмет Давутоглу. Преди съдружници на президента Реджеп Ердоган, те към този момент се обрисуват като негови съперници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР