Напрегнатото очакване в Испания не свършва - след като вчера

...
Напрегнатото очакване в Испания не свършва - след като вчера
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Политическата криза в Испания влезе във фаза на застой

Напрегнатото очакване в Испания не свършва - откакто през вчерашния ден районният министър председател Карлес Пучдемон разгласи алегорична самостоятелност с отсрочено деяние и протегна ръка към Мадрид за договаряния, през днешния ден министър председателят Мариано Рахой изиска от каталунските управляващи да пояснят желаят ли в действителност самостоятелност. Направи ли първа стъпка към активирането на така наречен нуклеарен вид или активирането на чл.155-ти Рахой и какво следва от тук насетне, описват специфичните ни пратеници в Барселона - Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

Преди минути министър председателят на Испания Мариано Рахой изнесе тирада пред испанския парламент, с която разгласи, че рефендумът за самостоятелност изцяло се е провалил. чл.155 планува краткотрайно заледяване на автономията. С него Мадрид може да поеме надзор върху институциите в Каталуния, Народното събрание, държавното управление, което значи предварителни районни избори. Контрол върху полиция и публични медии.

Днес каталунци се върнаха към разсъдъка и схващат, че това е най-умният ход, който Карлес Пучдемон може да направи. Надеждата им за лична татковина не са убити, те имат вяра, че Мадрид ще поеме по пътя на разговора.

Рахой е под напън от депутатите от личната му партия, с цел да постави завършек на политическата рецесия, само че той не може да задейства автоматизирано чл.155, с цел да не разпали в допълнение сепаратистките настроения в Каталуния.
Мариано Рахой, министър председател на Испания: Министерският съвет реши публично да изиска от каталунското държавно управление да удостовери дали е оповестило самостоятелност или не. Това се постанова поради умишленото комплициране към въпроса дали декларацията за самостоятелност ще бъде приложена ". Мария Алба Жилбер - публицист в радио Каталуния: Единствената опция е да помислят за икономическото положение, в случай че рецесията продължава дълго. Европейски Съюз също има думата. През последните дни Брюксел искаше настоятелно разговор и каталунското държавно управление направи тъкмо това, одобри това предложение. Сигурна съм, че европейски страни като Германия, Англия ще кажат на господин Рахой - Моля те, слушай!, тъй като това може да е последният късмет и постоянно е по-добре да избереш мирния метод и разговорът, в сравнение с да биеш хората и да им налагаш своята воля. Това е въпрос на народна власт. Мисля, че придвижването за самостоятелност се разраства с всеки ден. Всеки път, когато Мадрид демонстрира по-силно своето НЕ, от ден на ден хора стартират да имат подозрения и да се преориентират към другата страна, към лагера, който е ЗА независимостта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР