Напрегната е среща на лидерите на ЕС в Брюксел заради

...
Напрегната е среща на лидерите на ЕС в Брюксел заради
Коментари Харесай

Напрегната среща на върха в Брюксел заради Русия и Унгария

Напрегната е среща на водачите на Европейски Съюз в Брюксел поради Русия и Унгария.

Отношението към двете страни разедини страните членки на приключилия този следобяд Европейски съвет.

Германия и Франция имаха проект за среща на върха с съветския президент. Оказа се, че България ги е подкрепила. Редица евролидери обаче изрично се опълчиха и такава намира се оказва невъзможна, най-малко към този момент. Унгария пък се наложи като акцент поради бурната реакция на 17 страни членки срещу новия ѝ закон за хората с друга половост.

България е подкрепила германско-френската концепция за пряк разговор с Путин.

„ Не единствено изрично поддържа, само че и приветства тази самодейност за актуализация на тактиката в връзките с Русия. Тук не става дума единствено за връзките ни с Русия. Тук става дума за равнището на упоритостите ни като Съюз във връзка с нашата световна роля. Дали ще бъдем световен фактор или ще бъдем фен на световната сцена, където се състезават сериозните играчи като Съединени американски щати, Китай, Русия “, разяснява българският президент Румен Радев.
Мнозинство измежду евролидерите обаче изключват среща с Владимир Путин на този стадий.

Тази заран евролидерите обсъждаха и рекордния по мярка на средствата Европейски фонд за възобновяване от Коронавирус рецесията. Брюксел не е получил към момента тактиките на 3 страни, измежду тях и България.

„ За страдание предходното държавно управление не внесе собствен проект. Явно то си имаше аргументи. Първата причина е, че Планът очевидно не беше подготвен. Той беше в насипно положение. Втората причина е, че всички сигнали, които идваха от Европейски Съюз, бяха в посока, че той би трябвало да бъде главно модифициран в някои раздели “, посочи българският президент.

Българският проект би трябвало да бъде показан през юли за публично разискване и импортиран в идващия парламент, съобщи президентът.

Румен Радев още веднъж не обвърза с дата прогнозата си по кое време България би дала зелена светлина за присъединение на Северна Македония и дали това може да се случи до края на тази година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР