Напредъкът в бавно вървящите преговори за Брексит все още е

...
Напредъкът в бавно вървящите преговори за Брексит все още е
Коментари Харесай

Лидерът на ЕНП: Напредък за Брексит все още е възможен

Напредъкът в постепенно вървящите договаряния за Брексит към момента е вероятен макар безизходицата поради неизпълненото от Англия искане на водачите от Европейски Съюз за повече изясненост за позициите й по съществени въпроси. Това съобщи водачът на Европейската национална партия и съдружник на немския канцлер Ангела Меркел Манфред Вебер, представен от ДПА.

"Моето усещане е, че напредъкът в договарянията за Брексит към момента е вероятен ", сподели Вебер, който с изключение на водач на ЕНП е и представител на Християнсоциалния съюз, съдружниците на Меркел от Бавария. "Има воля за компромис ", съобщи още той в изявлението си, което направи след среща в Лондон с английския министър председател Тереза Мей.

Преди диалозите Вебер сподели, че ще призове Мей даде уточнения по трите съществени въпроса за излизането на Англия - правата на жителите на Европейски Съюз, Северна Ирландия и сметката за напускането на съюза. Той сподели, че ще насочи "две ясни послания " към английския министър председател.

Първото по думите му е, че е налице предпочитание за позитивен метод към евро-британските връзки. "Искаме както да сме другари и за в бъдеще, по този начин и да не забравяме за Брексит. " Европейски Съюз обаче има "ясни критерии " за Брексит, сподели той.

По думите му е нужна сигурност за жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия, непоклатимост в мирния развой в Северна Ирландия и да бъде обяснен отвореният въпрос за сметките.

Вчера ръководителят на ЕНП съобщи, че е малко евентуално водачите от Европейски Съюз този месец да пристъпят към идната фаза на договарянията за Брексит, в случай че остават по-малко от две седмици до крайния период за реализиране на прогрес.

Европейски Съюз желае да види "достатъчен прогрес " в диалозите по главните въпроси - правата на жителите, финансовия въпрос и ирландската граница - преди да разисква по какъв начин ще наподобяват връзките с Англия във времената след 29 март 2019 година, когато тя напусне съюза.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР