Напредъкът е труден и за всяка от големите промени във

...
Напредъкът е труден и за всяка от големите промени във
Коментари Харесай

Преизбирането на Макрон: След облекчението идват предизвикателствата

Напредъкът е сложен и за всяка от огромните промени във Франция и в Европейски Съюз Макрон ще среща съпротива.
Еманюел Макрон може и да победи крайнодясната Марин льо Пен с преднина от 17 процентни пункта на втория тур на президентските избори във Франция, само че по едно и също време с това вотът акцентира какъв брой не е харесван актуалният държавен глава. И тази неприязън от смятащите го за прекомерно нахален и откъснат от проблемите на елементарните французи идва както от ляво, по този начин и от дясно. Резултатите демонстрират, че той е изгубил към 2 млн. гласа сред двата си балотажа против Льо Пен през 2017 и 2022 година, и това го накара да обещае, че този път ще ръководи страната по " друг метод ", като бъде " президент на всички ".

Първият мандат на Макрон бе белязан от митингите на жълтите жилетки, Brexit, президентството на Доналд Тръмп, пандемията от ковид и съветската война в Украйна. През втория си мандат той ще се изправи пред не по-малки провокации - от скочилите ежедневни разноски във Франция през пенсионната промяна до по-дълбоката европейска интеграция.
Реклама
Победата на Макрон на президентските избори бе посрещната с облекчение от всички тези, които се опасяваха от безпорядък, в случай че Льо Пен бе влезнала в Елисейския замък. Но това, че проевропейски и центристки държавен глава остава отпред на Франция не значи, че неговите последващи пет години на власт ще бъдат лесни.
Задачи вкъщи
" Най-важната задача за Макрон е да сътвори чувство за единение в една извънредно фрагментирана страна, в която крайнодясното получава 41% от вота. Льо Пен ще направи всичко допустимо, с цел да извлече изгода от резултата си по време на юнските парламентарни избори ", твърди Тара Варма, началник на парижкия офис на Европейския съвет за външна политика (ECFR).

Първото предизвикателство, с което ще се сблъска президентът, е точно парламентарният избор в два тура на 12 и на 19 юни, защото както Льо Пен, по този начин и крайнолевият водач Жан-Люк Меланшон не крият упоритостите си да получат болшинство. " Меланшон се предлага като евентуален министър председател на Макрон, което ще докара до така наречен система на общуване, т.е., когато президентът не разполага с парламентарно болшинство и избира министър председател от спечелилата партия, с който основават стратегия, основаваща се на компромиса сред двамата ", показва телевизионната мрежа France 24.
Автор: Капитал
Все отново съгласно анализаторите най-вероятният излаз от вота е победа за Макрон поради наклонността гласоподавателите да поддържат партията на неотдавна спечелилия президент, както и неприятното показване по принцип на обединенията на класиралите се на второ и на трето място претенденти. Но в случай че се образува враждебно към президента болшинство, френската външна политика рискува да загуби благонадеждност, отслабвайки въздействието на страната и на Европейски Съюз на интернационалната сцена, предизвестява разбор на Euractiv.
Реклама
" За да построи парламентарно болшинство, на Макрон евентуално ще се наложи да потърси поддръжка от някои други партии. Той може да откри задоволително депутати, които да го поддържат, от обичайна десница и от детайли на по-модерната левица, както и измежду отцепници от социалистите и от републиканците, твърди пред Euronews Дъглас Уебър, професор от бизнес учебното заведение INSEAD.

Друга неотложна задача за президента са повишилите се ежедневни разноски. Френската стопанска система излезе от пандемията от ковид с растеж 7% през 2021 година - по-висок от този в Германия, Италия и Испания, а безработицата спадна до 7.8% през четвъртото тримесечие на предходната година - най-ниското ниво от 2008 година насам. Но скокът на цените, засегнал доста страни, не пропусна и Франция, където годишната инфлация надмина 4% през март.

Същевременно триумфът на Льо Пен на изборите се дължи значително на тактиката й да не натъртва на най-крайните си възгледи, а да се показа като бранител на елементарните жители в битката им против елитите, фокусирайки се върху свилата се покупателна дарба на семействата. Това накара Макрон да обещае пакет от специфични ограничения като индексиране на пенсиите по отношение на инфлацията и понижаване на разноските на самонаетите лица. Тази седмица пък финансовият министър Брюно льо Мер съобщи пред радио France Info, че ще резервира тавана на цените на газа най-малко до края на тази година, както и че до лятото ще влезе в действие помощ за справяне с високите цени на бензина за французите, на които им се постанова да карат повече.

" Ежедневните разноски са най-големият проблем за Макрон. Ако той не е деликатен, тогава могат да се появят жълтите жилетки втора част ", разяснява пред France 24 Пол Смит, професор по френска политика от Nottingham University, визирайки протестното придвижване, което се зароди във Франция през 2018 година поради повишението на цената на горивата. Така президентът се оказва изправен пред комплицирана алтернатива - по какъв начин да балансира френските финанси, като в същото време отговори уместно на рецесията със скочилите разноски за живот. И защото определеният за нов мандат Макрон сега е " в изпитателен период " пред обществото, е малко евентуално фискалната суровост да бъде приоритет най-малко в кратковременен проект.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Енергетика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама
Подобно на поскъпналия живот, пенсионната промяна също е значима тематика през втори мандат на президента и той би трябвало да подходи към нея с изясненост и искреност. През 2017 година Макрон даде обещание да направи по-ефективна затлачената френска пенсионна система, което докара до най-големите стачки в страната след майските безредици от 1968 година С идването на пандемията от ковид пенсионната промяна бе отсрочена, а по-късно спряна.

Сега в опит да завоюва гласоподавателите след първия тур на президентските избори Макрон направи завой по отношение на проектите си, като сподели, че е отворен за полемики за повдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години вместо съгласно първичните планове за 65, след което отсрочи решението до 2027 година, когато мандатът му завършва. Докато финансовият министър Брюно льо Мер възприе по-твърд звук и отхвърли да изключи опцията за прибягването до изключителни президентски пълномощия за прокарването на промяната.
Крайнодясната Марин Льо Пен не крие, че желае да завоюва болшинство на юнските парламентарни избори Фотограф: Reuters Амбициозни планове в Европейски Съюз
Предизвикателствата пред Макрон не се изчерпват в рамките на Франция, защото той желае да реформира освен страната си, а и Европа. " Неговата изборна победа значи фокусирането върху амбициозни планове в Европейски Съюз. Той ще упорства за своя проект за европейски суверенитет в областта на технологиите, защитата и битката против икономическия напън. Макрон ще би трябвало още веднъж да поеме короната на европейското дипломатическо водачество. Той загатна Украйна в победната си тирада и ще би трябвало неотложно да пътува до Киев с немския канцлер Олаф Шолц, с цел да показва поддръжка за страната ", споделя Тара Варма. Но добавя, че що се отнася до защитаването на неговата европейска стратегия, френският президент ще би трябвало да поправя методите си и да се стреми към един по-приобщаващ и вземащ присъединяване Европейски Съюз.

По-дълбоката европейска интеграция е основна за Макрон още от влизането му в Елисейския замък през 2017 година Този път по време на акцията той не подчертава дотам върху тематиката, само че разказа програмата си като фокусирана върху " националния и европейския суверенитет ". Неговите проекти включват " енергийна и стратегическа " автономност, промяна на Шенгенската зона с по-добра отбрана на външните граници на Европейски Съюз и обща политика за бежанците. Освен това желае европейските страни да развият по-силна защита и по-конкурентна софтуерна промишленост.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
За рестартирането на стопанската система Макрон предлага общ за целия Европейски Съюз налог върху горивата, европейски стандарти в комерсиалните покупко-продажби и инструкция за минималната заплата и за половото тъждество. За да понижи зависимостта на континента от съветския нефт и газ, френският президент упорства за ускорение на декарбонизацията на Европа посредством стимулиране на " чистата " сила и посредством продължение на вложенията в нуклеарната сила като част от европейския енергиен микс.

Но напредъкът е сложен и за всяка от огромните промени във Франция и в Европейски Съюз Макрон ще среща съпротива. За един президент, който назовават Юпитер поради обвиняванията в надменност, това е жизненоважен миг да покаже, че може да се приспособява. " Той би трябвало да одобри концепцията, че договарянията са значими ", показва пред английската Военновъздушни сили френският социолог Мишел Вивиорка.

В победната си тирада Макрон съобщи, че към този момент не е претендент единствено на единия лагер, а е президент на всички, и през идващите пет години методът му на ръководство ще бъде друг. Неотложността на дилемите пред него ще изиска скоро да го потвърди.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР