Напредък не е постигнат и основната причина за това е

...
Напредък не е постигнат и основната причина за това е
Коментари Харесай

Отново няма напредък в преговорите с Македония, учените от Скопие отричат общата ни история |

" Напредък не е реализиран и главната причина за това е отводът на македонската страна да одобри, че имаме обща история ", заяви на брифинг съпредседателят на Съвместната експертна комисия по исторически и просветителни въпроси проф. Ангел Димитров.

Днес беше извършена 15-тата среща, която още веднъж стартира с доста обещания, а завърши с крах.

" Ние разбираме комплицираното състояние, в което се намират. Направихме някои, няма да ги нарека отстъпки, няма да приказвам за някакво прекалено вземане предвид с събитията, само че направихме по този начин във формулировките на проблемите, че да бъде допустимо постигането на единодушие. Вчера следобяд, малко преди края на работния ден, се промени нещо. Нашите сътрудници просто не могат да позволен мисълта за обща история, за това, което е заложена в Договора за другарство и добросъседство ", сподели още проф. Димитров.

Той разяснява, че представителите на Македония са отказали даже да се разговаря по предлагането за взаимно честване на братя Миладинови. По същия метод стои и въпросът със взаимното честване на Гоце Делчев.

На днешното съвещание е бил прегледан и общ текст за личността на Гоце Делчев. Българските учени обаче са забелязали " опит за смяна на въвеждащата част, която към този момент е призната ".

Проф. Димитров добави, че още веднъж няма прогрес в договарянията за цар Самуил и тази част по историята. " Трудно ще излезем от десети-единадесети век ", разяснява още той.

Според съпредседателя на комисията застоят в договарянията се дължи на политически напън върху македонските учени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР