Напред сме. С този кратък туит Кемал Кълъчдароглу, изглежда, данните

...
Напред сме. С този кратък туит Кемал Кълъчдароглу, изглежда, данните
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Кълъчдароглу обяви, че води пред Ердоган

Напред сме. " С този къс туит Кемал Кълъчдароглу, наподобява, данните от личното броене, което вършат партията му и опозиционният алианс към нея.

Противниците на президента Реджеп Тайип Ердоган водят лично броене и имат над 100 хиляди наблюдаващи на терен.

Първите резултати бяха в поддръжка на Ердоган, само че при над 35% преброени бюлетини (неофициално, съгласно " Хюриет " ) делът на поддръжката за него настоящия държавен глава спада от 54-55% до 52.43 на 100. Тази за Кълъчдароглу е 41.69%. Предстои броенето на десетки милиони гласове, главно от огромните градове.

 Кълъчдароглу: Водим
 Синан Оган
© Reuters

Синан Оган

Националистът Синан Оган, който не се отдръпна от конкуренцията макар нищожния късмет да завоюва (след като това направи Мухарем Индже) се показва изненадващо добре съгласно някои наблюдаващи: при една трета от вота той може да получи пет на 100.

Високият % поддръжка, когато броенето завърши - и в случай че формалните резултати потвърдят това - би направил балотажа неминуем.

Трудно е да се каже дали в миналото обвързваният с фактическия съдружен сътрудник на Ердоган, Партията на националистическото деяние, Оган събира поддръжка от младите турци или главно от националисти, които не биха дали гласа си за опозицията.

Въпреки отдръпването на Индже към 19:45 ч. той имаше 0.56 на 100. Причината е, че се отхвърли от конкуренцията преди дни, когато бюлетините от дълго време бяха напечатани, и името му остана на тях.

 Първи данни за изборната интензивност
© Reuters

Минути откакто опозицията прикани турците да не имат вяра на държавната Анадолска организация, тя разгласява данни, съгласно които изборната интензивност възлиза на 85.14%. Това би било надалеч под популяризираните в обществените мрежи стойности - над 90 на 100 - само че би било по-близко до междинните за Турция в последните години 85%.


Екрем Имамоглу, кметът на многомилионния град Истанбул, прикани турците да не имат вяра на изборните резултати, които афишира формалната Анадолска организация. На тези данни се базират всеобщо медиите в страната и съгласно тях сега при резултати от 36% от урните кандидатът от опозицията Кемал Кълъчдароглу стартира да стопява преднината на президента Реджеп Тайип Ердоган - 41% против 53%.

Имамоглу счита, че сегашните данни сочат, че претендентът на опозицията ще е новият президент на Турция. Съгласно сделката в опозиционната коалиция при победа опозиционните кметове на Истанбул и Анкара ще бъдат издигнати за вицепрезиденти на страната.

Според предварителните резултати при отворени за преброяване малко над 36% от урните в провинция Истанбул към 19:34:

Реджеп Тайип Ердоган събира 47.86%
Кемал Кълъчдароглу - 47.17%
Синан Оган - 4.54%
Мухарем Индже - 0.43% (той се отхвърли от присъединяване през седмицата, само че името му към момента е в бюлетината)

 Разпределението на желанията дотук за Ердоган (в жълто) и за опозицията (в червено).
Разпределението на желанията дотук за Ердоган (в жълто) и за опозицията (в червено).

 Защо Ердоган постоянно води, когато броенето стартира
© Reuters

И като министър председател, и по-късно като президент - Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) постоянно водят при започване на броенето на бюлетини.

Това не значи, че резултатът ще се резервира, нито че ще има трагичен поврат: анализатори още предизвестяват, че резултатът наподобява непредсказуем.

Същевременно при приблизително 54-55% при 10 на 100 преброени бюлетини (данните са неофициални), колкото бяха преди половин час, поддръжката за него спада с 1-2 процентни пункта, до момента в който делът пораства. При една трета преброени бюлетини съгласно Анадолската организация резултатът на Ердоган се доближава до 53%, този на Кълъчдароглу надвишава 40 на 100.

Причината е, че първоначално постоянно идват данните от дребните градове и селските региони, където живеят милиони турци и където протоколите се обработват по-лесно. За съпоставяне в провинция Трабзон (източното черноморие) към 19:45 ч. локално време са преброени две трети от бюлетините; в Анкара и Истанбул - под една трета.

" Ердоган постоянно стартира с висок (процент - бел. ред.), защото гласовете от селата и градчетата се броят по-бързо, а по-късно спада, когато идват гласовете от огромните градове ", специалистът от мозъчния концерн Washington Institute for Near East Policy Сонер Чагаптай.

 Защо Ердоган постоянно води, когато броенето стартира

И въпреки всичко даже при този резултат опозицията твърдо държи западното крайбрежие, за Кълъчдароглу гласоподават всеобщо в най-вече кюрдския югоизток.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР