Направлението за хоспитализация от 1 август трябва вече да бъде

...
Направлението за хоспитализация от 1 август трябва вече да бъде
Коментари Харесай

Доц. д-р Васил Пандов: Направлението за хоспитализация от 1 август трябва вече да бъде издавано като електронно направление

Направлението за хоспитализация от 1 август би трябвало към този момент да бъде издавано като електронно направление, като и самите лечебни заведения би трябвало да издават епикриза също на електронен притежател - тя става част от електронното пациентско досие.

Етапите на цифровизация от 1 юни обхващаше извънболничната помощ, а от 1 август болничната помощ. Към момента подготовката е по проект. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия " Денят стартира " доцент доктор Васил Пандов, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова и ръководител на Надзорния съвет на Здравната каса.

Всички лечебни заведения са готови, събира се информация за всички тях, които имат връзка с националната здравна осведомителна система. Три съществени сдружения доставят програмен продукт на лечебните заведения и обгръщат над 90% от всички лечебни заведения. Софтуерът към този момент е синхронизиран с условията, сподели още той.

Още от 1 юни - два месеца преди началото на процеса, системата разрешава издаването на електронни посоки за хоспитализация. До момента са издадени 44 000 ел. посоки, което потвърждава, че системата работи, сподели доктор Пандов. До момента има 261 хоспитализации, като е тествано в 54 огромни лечебни заведения, че системата действа.

Електронното опазване на здравето е прийом за осветляване на процесите в опазването на здравето. В момента ще имаме в действително време данни по кое време един пациент е постъпил и изписан от едно лечебно заведение, епикризата няма да може да бъде променяна или в случай че бъде променяна за това ще има диря. Съществуват редица фактори, които ще подобрят контрола в битката с фиктивните хоспитализации, сподели доктор Васил Пандов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР