Направление за PCR тест ще се издава и на хора,

...
Направление за PCR тест ще се издава и на хора,
Коментари Харесай

Обрат: Направление за PCR ще се издава и след положителен антигенен тест

Направление за PCR тест ще се издава и на хора, които са с позитивен резултат от бърз антигенен тест, който е изработен от оторизиран реализатор на здравна помощ. Това е записано в подписан изненадващо в четвъртък анекс към Националния рамков контракт за медицинските действия сред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз. Това оповестиха в четвъртък вечерта от Министерството на здравеопазването.

Промяната идва по-малко от седмица откакто беше подписан предходния анекс, с който се регламентира опцията персоналните лекари да издават посоки за PCR тест на хора с най-малко два признака. В него фигурираше възбрана джипитата да издават направление за PCR проучване на хора, които са дали позитивна проба на бърз антигенен тест.

това създаваше циничен кръг, тъй като хората с позитивни антигенни проби остават отвън формалната статистика, нямат право на болничен за ковид и карантина и се затруднява приемът им в болница. И в това време страната не им осигуряваше лесна опция да бъдат публично доказани като инфектирани с ковид с публични средства.

Причината е, че все още в страната се ползва формулировка за случай на Covid-19, настояща на територията на целия Европейски Съюз, според която лабораторно удостоверение на Covid-19 се прави по метода PCR.
В подписания преди седмица анекс на рамковия контракт сред Лекарския съюз и НЗОК пък бе записано, че направление за PCR от персоналните лекари не се издава на хора, които са с открито заболяване посредством бърз антигенен тест. Т.е. НЗОК приемаше, че хората с позитивен антигенен тест, са с към този момент открито заболяване. За Министерство на здравеопазването, лечебните заведения и формалната статистика обаче, болестта не се считаше за потвърдено.

Това оставяше болните отвън формалната статистика, отвън карантина и следене и затрудняваше по-късно пътят им, в случай че им се наложи болнично лекуване. Много от лечебните заведения отказат банкет на хора без доказан с PCR тест ковид.
След разгласяването на казуса обаче очевидно управляващите са преосмислили позицията си и условието е било променено. Това ще улесни формалното потвърждаване на случаите на хората с положителни антигенни проби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР