Направление Архитектура и градоустройство към Столичната община състави констативен протокол

...
Направление Архитектура и градоустройство към Столичната община състави констативен протокол
Коментари Харесай

След инцидента в НБУ: Терзиев разпореди проверки на всички покриви с фотоволтаици в София

Направление " Архитектура и градоустройство " към Столичната община сформира констативен протокол на Нов български университет във връзка срутения покрив.

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще разпореди инспекция на всички покривни структури на общински учебни заведения, детски градини, лечебни заведения и обекти с фотоволтаични съоръжения

Съставеният констативен протокол ще служи за започване на процедура по член 195 от Закон за устройство на територията, съгласно която ще се дадат наложителни инструкции за предприемане на следващи дейности за подсилване, възобновяване или унищожаване на към този момент разрушената постройка.

" В случая имаме осъществяване на преустрояване, за което по закон не се изисква позволение за градеж на залата на университета, и по време на осъществяването му пада целият покрив, дружно с всички фотоволтаици върху него. На инспекцията, дружно с ДНСК, се откри, че не става въпрос за повреда по време на строителство, не става въпрос за противозаконен градеж, а имаме смяна на интериора на залата, законно инсталирани фотоволтаици върху покрива и сринат покрив в едно със самите фотоволтаици. Затова се започнаха нужните дейности – формиран е констативен протокол от Общината, с цел да се издаде след това заповед по член 195 Закон за устройство на територията за съответни инструкции “, разяснява арх. Богдана Панайотова, вр. и.д. основен проектант на Столичната община.

След инспекцията и разбора на цялата обстановка се оказва, че върху всички съществуващи покриви на Университета, в това число и Аулата, която е предмет на инспекцията, е позволено създаване на фотоволтаичен парк с мощ 250 кВт, според член 147 Закон за устройство на територията.

Ръководството на Нов български университет е предоставило цялата документи на проверяващите, обвързвана с подхванатия ремонт, в това число интериорен план и контракт със строителната компания.

" Голямата покруса се е разминала с това, че покривът е паднал в този момент, по време на ремонтните дейности, а не след това, когато аулата можеше да бъде цялостна със студенти ", съобщи арх. Панайотова.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР