Направили сте сутрешните си ритуали и сте готови да влезете

...
Направили сте сутрешните си ритуали и сте готови да влезете
Коментари Харесай

Как да отвърнете на удара, когато тревожността ви атакува

Направили сте утринните си ритуали и сте подготвени да влезете в новия ден. И внезапно, като че от нищото, сърцето ви стартира да бие учестено. Облива ви пот. Дишате все по-трудно, усещате гадене, ръцете ви са потни и треперещи. Какво става?
При доста сходни случаи става дума за тревога. В тези моменти тялото ви влиза в режим „ битка или бягство “ заради възприемана опасност, даже мислена. Физически тялото ви стартира да отделя кортизол – хормони на напрежението – и вие усещате прилив на адреналин, учестяване на пулса и цялостно пренасочване на кръвта ви, губите способността да мислите ясно. Освен това има съпътстващи признаци, които могат да наподобяват друго при всеки: гадене, затруднено дишане, замаяност, трептене и така нататък За тези, които живеят с тревога, тази реакция на стрес се задейства всекидневно и се трансформира, уви, в нещо обикновено.
Ето някои препоръки за превъзмогване на тревогата и няколко инструмента, които да оказват помощ за справяне със признаците.

Дишайте

Това е десетки пъти по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, знаем, само че в случай че съумеете да забавите дишането си, мозъкът ви стартира да схваща, че няма действителен риск. Ако забележите, че дишането ви става незадълбочено и сърцето ви учестява ритъма си, това е явен знак, че сте в хватката на реакция на стрес. 
Направете три дълбоки, дълги и мудни коремни вдишвания. Това неотложно ще промени мозъчната ви химия и ще забави сърдечния ви темп, което ще ви даде чувство за успокоение, с цел да можете още веднъж да стъпите на земята.

Ароматерапия

Колкото и необичайно да звучи, миризмите могат директно да повлияят на страстите ни. Използването на етерично масло или ароматизиран лосион може да помогне на обострените ви сетива да станат по-концентрирани. Намерете етерично масло, лосион или еликсир, които ви концентрират и успокояват. Вдишвайки аромата, мозъкът ви се пренасочва към нещо друго от вашето безпокойствие и може да започнете да се чувствате по-спокойни.

Фиджет спинър, може монета, пумпал – всичко, което се върти

В пика на тревогата ви пробвайте да си визиите по какъв начин се въртите към фиджет спинър – звучи успокояващо, нали? Може би не за всички, само че не пречи да експериментирате. Ще свърши работа всичко, което се върти – монета, дребен пумпал, капачка, гумичка, цигарена кутия. Всичко, което е елементарно налично към вас. Намерете какъвто и да е предмет, който работи за вас, и по-късно започнете да се въртите с него в визиите си. Запомнете текстурата, тежестта, формата и придвижването на предмета. Концентрирайте се в придвижванията му. Тревожните мисли ще се трансферират върху него и ще настъпи успокоението.

Спомен

В разгара на припадък на тревога може да ви се стори, че това положение ще продължи постоянно и в никакъв случай няма да се оправите. Изборът на някакъв спомен или сувенир, който постоянно носите в себе си, може да бъде потребно увещание, че е имало (и ще има) доста моменти в живота ви, в които тревогата не е участвала. Това може да е някакъв амулет от място, където сте се чувствали в сигурност, фотография на човек, който ви поддържа, или даже знак за нещо, което ви кара да се чувствате живи и на мястото си. Вклинете в съзнанието си спомен за нещо, което довежда успокоение в живота ви и се концентрирайте върху това, което символизира. Безпокойството може да се почувства като нещо всепоглъщащо, само че споменът може да ви върне към позитивните страсти и мисли.

Говори за това

Споделете с околните си, когато се чувствате претрупани, и уведомете хората по какъв начин могат да ви оказват помощ. Винаги можете да говорите с доктор или терапевт за професионална помощ. Кажете на приятелите и фамилията си по какъв начин се чувствате. Безпокойството може да бъде ужасно, само че когато споделяте, към този момент не е нужно да носите товара сами.
Проактивните стъпки, които можете да предприемете, с цел да се преборите с безпокойството като цяло, са да отделите време да изчистите главата си посредством медитация, да вършиме задоволително извършения, да спите повечко, да потърсите професионална помощ, когато имате потребност от нея.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР