Направихме прекалено много компромиси, само и само да има редовно

...
Направихме прекалено много компромиси, само и само да има редовно
Коментари Харесай

Членове на бивши правителства и политически наблюдатели пред “Труд news”: Кабинетът „Денков-Габриел“ на ремонт преди гласуването

Направихме прекомерно доста взаимни отстъпки, единствено и единствено да има постоянно определено държавно управление, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова 

Може да се преименува министерството на финансите

Проектокабинетът “Денков-Габриел ” евентуално ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала, защото в структурата му бе показан единствено един вицепремиер, а в член 108, алинея 1 от Конституцията е записано “заместник министър-председатели ” и след 1990 година България е нямала държавно управление единствено с един вицепремиер. Това разясниха пред “Труд news ” някогашни министри и вицепремиери, както и политически анализатори. Вътрешни наблюдаващи дадоха образци с държавни управления, които са работили единствено с двама вицепремиери - кабинетът “Филип Димитров ”, служебното държавно управление на Стефан Софиянски и кабинетът “Борисов 1 ” и означиха, че броя заместител министър-председатели се е променяла през годините съгласно целите на държавните управления и съдружните формули.

Днес от от 11.00 часа в президентството Румен Радев ще одобри претендента за ротационен министър-председател Николай Денков, на който според конституционната процедура връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

Номинираните за ротационни министър председатели Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) и Николай Денков (ПП-ДБ) заявиха към този момент, че ще бъдат министър председател и вицепремиер на ротация през девет месеца, като в първите девет министър-председател ще е Николай Денков.

При оповестяването на състава на държавното управление, в началото Асен Василев беше разгласен като министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете. След това обаче от ППДБ направиха конкретизиране, че Василев ще бъде единствено министър на финасите. Пак още в петък и от ППДБ и ГЕРБ-СДС прецизираха, че за задачата ще бъде изменен устройственият устав на Министерски съвет, който планува пост заместител министър-председател по европейските фондове. Очакванията са ресорът да бъде трансфериран към министерството на финансите и Асен Василев ще стане министър на финансите и на еврофондовете. Юристи позволиха, че тогава може да се наложи нормативно да се преименува министерството на финансите и към заглавието на ведомството да се добави “и на еврофондовете ”.

В момента в Устройствения устав на Министерския съвет са записани четирима заместител министър-председатели - по ръководство на европейските средства, по обществените политики, по икономическите политики и по публичния ред и сигурност.

Ролята на вицепремиерите в кабинета не е единствено представителна, а и организационна, тъй като съгласно съответните ресори, заместител министър-председателите следят работата на отрасловите министерства в региона на законодателството, синхронизират активността на работни групи и дават отговор за резултатите пред държавното управление, разясниха някогашни министри.

Амбициозната стратегия на държавното управление “Денков-Габриел ” за влизане на страната ни в Шенген, еврозоната и наваксването по изоставането със средствата от Плана за възобновяване и резистентност допуска по-задълбочено отношение към структурата на държавното управление и най-малко още двама вицепремиери, които да дават отговор директно за ПВУ и Шенген, признаха пред “Труд news ” депутати с опит в изпълнителната власт от ГЕРБ-СДС и ППДБ.

Подкрепа за ротационното държавно управление досега има от ГЕРБ-СДС и ППДБ. “Въпреки всички взаимни отстъпки, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще поддържа този кабинет в името на стабилността и на развиването на страната. Направихме прекомерно взаимни отстъпки. Не помня в историята някой да се е отказал от своя мандат, с цел да даде късмет на идващ подобен, единствено и единствено да има постоянно определено държавно управление ”, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“С втория мандат ще успеем да прекратим политическата рецесия. При сегашното систематизиране в Народното събрание това е единственият метод за конструиране на болшинство, което да избере държавно управление. За нас е значимо по какъв начин това държавно управление наподобява като личен състав и по какъв начин то ще работи ”, сподели съпредседателят на ПГ на ППДБ Атанас Атанасов.

Двете обединения не чакат за в този момент поддръжка от останалите политически обединения в 49-ото Народно събрание, само че имат нужното болшинство съгласно числеността на парламентарните си групи от 132 депутати.

“Движението за права и свободи ще вземе решението по какъв начин ще гласоподава за кабинета “Денков ” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев ”, оповестиха в нарочна позиция до медиите от Движение за права и свободи в неделя. И означиха, че Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи, е изразил персоналното си мнение и ясно е декларирал, че груповите органи на Движение за права и свободи ще вземат окончателното решение. Пред Българска национална телевизия Хамид сподели, че към момента няма взето решение от ПГ на Движение за права и свободи, само че той персонално счита, че е вярно депутатите от Движение за права и свободи да гласоподават “против ” кабинет “Денков-Габриел ”.

Из Конституцията на Република България

Чл. 108.
(1) Министерският съвет се състои от министър-председател, заместител министър-председатели и министри.
(2) Министър-председателят управлява и координира общата политика на държавното управление и носи отговорност за нея. Той назначава и освобождава от служба заместник-министрите.
(3) Министрите управляват обособени министерства в случай че Народното събрание реши друго. Те носят отговорност за своите дейности.

Пътят на Атанас Славов
Напрежение и в правораздаването поради човек на Христо Иванов 
Не е покривал условията за държавен чиновник



Атанас Славов в този момент е народен представител от Демократична България.

“Тотал вреда ” за системата - по този начин адвокати дефинираха пред “Труд news ” номинирания за министър на правораздаването Атанас Славов, в този момент народен представител от Демократична България. Той е бил назначен за държавен чиновник в правосъдното министерство, без да дава отговор на условията от най-малко 5-годишен професионален опит за заеманата служба “държавен специалист ”.

Висши чиновници от системата припомниха, че за това Славов е бил обект на инспекции от Инспектората. “Проверката завършва с отчет, в който се показва, че служителят не покрива условието за професионален опит, минимално дължим за позицията - 5 години. Това надалеч не е всичко. Налице са задоволително обстоятелства, които документират, че “държавен специалист ” Атанас Славов доста добре е съзнавал, че е назначен в нарушаване на разпоредбите и е направил всичко допустимо, с цел да прикрие измамата ”, оповестява още тогава “Труд news ”.

Всъщност името на Славов нашумява и с опита да бъде назначен за четвърти заместник-министър на правораздаването от Реформаторския блок в държавното управление “Борисов 2 ”. Той е препоръчан за поста от тогавашния правосъден министър Христо Иванов. От Министерството на правораздаването тогава, през 2014 година, оповестяват: “Атанас Славов е чиновник от 2012 година, когато е назначен след конкурс. Допускането и назначението му като държавен специалист в Дирекция “Съвет по законодателство ” през 2012 година е станало въз основа на показани от него публични документи за притежавания от него трудов и застрахователен стаж досега ”.

Случаят с опита за назначението на Атанас Славов за четвърти заместник-министър на Христо Иванов е разказан и в профилирания уебсайт “Параграф 22 ”, където в публикацията “Експерт или “калинка ”? ” се показва, че с цел да се случи назначението, е изменен устройственият устав.

Славов влезе в последния миг в проекто състава на “Денков-Габриел ”. Той е измежду учредителите на “Да, България! ” на Христо Иванов, член е на управлението на групировката, а от Демократична България твърдяха, че няма да вземат участие със свои представители в кабинета.
Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд News ”: Този кабинет ще има заместител министър-председател в сянка
От парламентарна, се трансформираме в перална република



- Професор Киров, в проектокабинета “Денков-Габриел ” видяхме, че е отредено в структурата на държавното управление да има един вицепремиер, само че в член 108, алинея 1 от Конституцията се споделя “заместник министър-председатели ”. Дали това може да съставлява парламентарен проблем?
- Не, няма проблем. Заместник министър-председателят може да е единствено един. Разбира се, според от визията на претендента за министър-председател вицепремиерите може да бъдат няколко. Имаше Министерски съвет при който институтът на заместител министър-председателите се хипертрофира според от това какъв брой субекти влизат в коалиция, бяха стигнали до четири. Няма някакъв проблем с желанието на учен Денков да бъде единствено един заместник-председателят. Разбира се, тук поражда въпросът по какъв начин единствено един заместител министър-председател може да координира всички министерства, които са много разнообразни по предмет. Един е икономическият блок, различен е блокът, обвързван със сигурността - силовите министерства, различен, който е обвързван с обучение, просвета, обществено дело и така нататък Но явно Мария Габриел е поливалентен експерт и ще се оправи, като се стартира с защитата и се свърши с културата. Това акцентира и ротационният принцип, който е умислен. Остава да забележим дали той ще се осъществя в последна сметка. Президентът с декрет показва на Народното събрание претендентът за министър-председател, в тази ситуация учен Денков, и процедурата стартира да се развива в Народното събрание. В Народното събрание на особено проведено съвещание претендентът за министър ръководител изнася програмна декларация, след което Народното събрание гласоподава за министър-председател, а по-късно по негово предложение се гласоподава и останалата част от Министерския съвет. Министрите се гласоподават накуп като екип на министър-председател. След което процедурата завършва и определеният Министерски съвет поставя клетва в Народното събрание. След което държавното управление поема властта, изпълнителната, несъмнено, колкото и да им се желае цялата. Гласуваният Министерски съвет поема властта от служебното държавно управление, като си поеме функционалностите и несъмнено отговорността за ръководството на страната.

- При състояние, че и в устройствения устав на Министерския съвет са закрепени сегашните бройки вицепремиери, какъв е редът за изчистването на тези разлики?
- Няма никакъв проблем, Министерският съвет, когато стъпи в своя мандат, ще промени правилника за активността си и ще се синхронизира структурата с визията на огромната коалиция, която се оформя в Народното събрание. Иронията е, че от парламентарна република, постепенно се трансформираме в перална република.

- Членове на някогашни държавни управления обаче показаха терзание по отношение на съществуването единствено на един вицепремиер в състава на кабинета, защото от време на време се постанова външният министър, а в тази ситуация това ще е и единственият вицепремиер, и министър-председателят да бъдат дружно на интернационалните събития. В подобен случай кой застава краткотрайно отпред на Министерския съвет?
- Вероятно в този кабинет ще има заместител министър-председател в сянка. И аз имам съмнение кой ще бъде той - това ще бъде финансовият министър (б. а. Асен Василев). Всъщност, той ще ръководи държавното управление, а не акад. Денков, само че следва да забележим, несъмнено. А що се отнася до това, че министър-председателят и външният министър, който ще бъде и единствен вицепремиер в Министерския съвет, ще вървят на интернационалните събития - ще върви единствено единият, а другият ще си стои в България. Най-вероятно такава е ориста на Мария Габриел - да си чака реда и да стане на собствен ред  министър-председател. През това време, въпреки и външен министър, ще си стои в България повече и ще прави солови акции тогава, когато Денков не е на открито. Пък и той и да върви на открито, от него няма особена изгода, тъй като той нищо не схваща от интернационална политика.

- Денков и Габриел няма по какъв начин да вървят дружно в командировка отвън страната, по този начин ли?
- Аз не виждам по какъв начин може да стане, тъй като Денков не може да упълномощи някакъв министър, да речем този на спорта, да го замества. Макар че, като виждам, той ще бъде подобаващ за тази цел.

Няма да подкрепим хора, които не схващат от материята, декларират от сектора

 
Туризмът не желае Зарица Динкова за министър
Настояват предлагането да бъде преразгледано и за среща с виновните за ръководството

Ще пазят ползите си



Туристическият отрасъл се разгласи срещу кандидатурата на Зарица Динкова за министър на туризма.

Труд news

Туристическият отрасъл изрази твърдото си противоречие с оповестената кандидатура на Зарица Динкова за министър на туризма. Това се разбра от публична позиция на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ).

“Нямаме нищо персонално срещу госпожа Зарица Динкова. Но след поръчката, че в държавното управление, което следва да се гласоподава, ще влизат съществени специалисти, сме безапелационни, че тя не е подобен в нашия отрасъл. Не сме съгласни и няма да подкрепим хора, които не схващат от материята, да оглавят висшата държавна институция, от която сме директно подвластни ”, гласи позицията на двете организации.

През последните дни българският туристически отрасъл организира обстойни диалози по отношение на бъдещето на бранша. “Осъзнавайки напрегнатата конюнктура, настоятелно потърсихме среща с хората, които водят диалози за съставянето на държавно управление. Не стигнахме до такава! ”, показват от КБТБ и АТИБ.

“Желаехме да изложим нашите визии за развиването на туризма и ръководството му. Имахме съответни оферти, които искахме да изложим. Не намерихме кой да ги чуе! Считаме, че е редно мнението ни да се вземе под внимание или най-малко да бъде чуто. Не беше!

Вярваме, че българският туризъм има задоволително потвърдени специалисти, които могат да оказват помощ за съживяването му след извънредно тежките последни години. Мислим, че това би било в полза на всички ни. Госпожа Зарица Динкова не е измежду тях! ”, декларират от туристическите организации.

Българският туризъм не е част от Плана за възобновяване и развиване, страда от липса на фрагменти заради множеството рестрикции, на които беше подложен и явно е неглижиран от страна на страната, допълват от сектора.

“Не имаме вяра, че е потребно толкоз значим бранш от българската стопанска система да се ръководи от хора, на които нямаме довери и които са със съмнителна експертиза. Категорични сме, че госпожа Зарица Динкова не е индивидът, който може да управлява сектора ни! Не слагаме под подозрение цялостната є подготвеност, само че виждаме, че тя няма такава в бранша ни ”, считат представителите на туристическия бизнес.

“В тези сложни времена е належащо да се подхващат незабавни ограничения и няма време, който и да било да се учи наш тил. Надяваме се, че ще се преразгледа оповестеното предложение за министър на туризма. В противоположен случай, ние заявяваме изрично, че няма да влизаме в връзки с министерството и ще защитим ползите си с всевъзможни позволено от закона средства. Настояваме за срещи с виновните за ръководството на страната хора, каквито досега не се състояха и за промяна оферти министър! ”, декларират от сектора.

Членове на КБТБ са Българско конгресно бюро - БКБ, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска туристическа камара, Национален ръб по туризъм.

Членове на АТИБ са Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти (АБТТА), Асоциация на Екскурзоводите в България (АЕБ), Асоциацията на профилираните специалисти в туристическата промишленост (АСЕТИ), Българската асоциация на туристическите организации (БАТА), Сдружение на туроператори и туристически организации “Обединение Бъдеще за Туризма ” (ОБТ).

Зарица Денкова е дълготраен член на управлението на Зелено придвижване и е била дълго време един от най-важните сътрудници на евродепутата Радан Кънев. На последните парламентарни избори беше кандидат-депутат на ППДБ от 25-ти МИР в София, само че не влезе в Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР