Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са

...
Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са
Коментари Харесай

Николай Денков: Нашата учебна година е най-късата в целия ЕС и съседните ни страни

" Направихме обзор на стратегиите и на образователното наличие. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми. Ще поставим доста старания, с цел да ги променим, тъй че възпитаници и учители да имат по-комфортна среда, в която да учат.... Оттук нататък въпросът е по какъв начин да оправим стратегиите. Както са дефинирани проблемите, по този начин би трябвало да търсим решенията. В математиката, примерно, част от материала може да бъде даже отстранен, без от това да изгубят учениците в края на тяхното образование. Друга част от материала би трябвало да се реалокира в по-горни класове ".

Това съобщи пред БНР министърът на образованието акад. Николай Денков и акцентира, че образованието е относително консервативна система и по тази причина са нужни най-малко 2-3 години, с цел да се видят действителни резултати, което укрепва условието измененията да започват извънредно бързо.

" Освен смяната в наличието, би трябвало да променим доста и метода, по който се показват материалите ", посочи просветният министър.

Той уточни, че цялата активност по прегледа и смяната на стратегиите ще бъде водена от учители, а университетските среди би трябвало да наблюдават да не се каже нещо, което не е правилно.

" Работа на учителите е да уцелят кое по какъв начин може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а университетските преподаватели нямат.... Идеята е учителите да станат водещи, " разяснява министър Денков.

Доброто обучение е това, което ни учи да мислим, безапелационен беше акад. Денков.

" Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология би трябвало да се търсят по-прагматични пояснения - с образци, с това, което децата могат да си показват. Абстрактното мислене би трябвало да се възпитава от тези предмети, само че не със зазубряне на термини, а по-скоро посредством асимилиране на концепции и представянето им по метод, който е понятен, " счита министърът.

Активно се води полемиката за продължителността на образователната година, сподели още той.

" Когато нашите деца учат по-малко, това е огромен проблем.... Нашата образователна година е най-късата в целия Европейски съюз и в прилежащите ни страни. Разликата е забележителна - с 25% по-малко от междинната дълготрайност, като наложителни астрономически часове, за образование на децата.... Това значи, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е доста мъчно да се навакса тази разлика, " разяснява Денков.

По думите на министъра на образованието концепцията е образователната година да стартира седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември.

" Да има ноемврийска почивка, както има в доста от страните, да е по-дълга междусрочната почивка, с цел да могат да си починат децата и учителите. Да има в допълнение две седмици в края на I до VI клас за затвърдяване на материала, за планово образование, за излизане измежду природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от I до III клас да учат до 15 юни, а от IV до VI клас да са до 30 юни, " изясни Денков.

В предаването " Неделя 150 " министър Николай Денков заяви, че с бюджета за идната календарна година учителските заплати още веднъж ще бъдат обновени, като те се поддържат на равнище 125% от междинната работна заплата.

Украински бежанци са подали поръчка децата им - малко над 1300 - да бъдат включени в българските учебни заведения, от тях 523 към този момент са влезнали в просветителната ни система, останалите имат проблеми поради непоставени наложителни ваксини, изясни още министърът на образованието.

Като член на управлението на " Продължаваме промяната " Николай Денков разяснява, че има " очевадни външни опити за разлюляване на държавното управление ".

" Те няма да съумеят, в случай че всички партии в обединението осъзнаят своята отговорност, концентрират се върху главните проблеми, които са приходи, енергийни цени, развиване на значимите обществени системи, няма кой да смъкна държавното управление, " безапелационен е Николай Денков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР