Направихме огромно количество реформи и се справихме с редица предизвикателства,

...
Направихме огромно количество реформи и се справихме с редица предизвикателства,
Коментари Харесай

Робрета Мецола пред Euronews: Едно от нещата, с които този мандат на ЕП може да се гордее, е Пактът за миграцията

Направихме голямо количество промени и се справихме с редица провокации, а една от гордостите на този мандат беше това, че приехме Пакта за миграцията. Това сподели в изявление за Euronews  ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. Вижте какво още показа тя:

Госпожо Мецола, благодаря Ви доста, че през днешния ден сте наш посетител. Казват, че когато имаш дребни деца, дните са доста, доста дълги, само че годините са къси. Имате ли същото чувство, може би, след две години и половина като ръководител на Европейския парламент? 

Ами, аз имам четири деца. Някои от тях са по-малки и съм изцяло съгласна с това. Ако някой ми беше споделил при започване на тези две години и половина по какъв начин ще наподобяват, в никакъв случай нямаше да мога да предвидя какъв брой доста щяхме да успеем да реализираме, само че и какъв брой доста рецесии и провокации трябваше да преодолеем и да се оправим. 

И във връзка с тези достижения, какво се открои за вас? Кое беше най-важното за вас? С какво се гордеете най-вече? 

Ами, от институционална позиция, успяхме да създадем голямо количество промени, може би и да се оправим с провокациите, с които се сблъскахме лице в лице, във връзка с метода, по който този Парламент ще се върне през юли. Изключително се гордея с тези промени, с успеваемостта на метода, по който на следващия ден законодателството ще може да минава по-гладко през този Парламент. От законодателна позиция бих споделила, че Пактът за миграцията, за който смятахме, че няма да види бял свят, откакто съвсем десетилетие беше блокиран. Но успяхме да го прокараме, с малко, само че доста належащо болшинство в Парламента.

Той в действителност беше приветстван като ваше достижение след толкоз години. Някой обаче не го харесват.

Е, бих споделила, че екстремистите не го харесват и от двете страни на спектъра. Защо? Защото има уравновесен пакет, в чийто център е солидарността. Укрепване на външните граници, работа по връщането. Все още има доста работа във връзка с метода, по който се отнасяме към трети страни, да приказваме със прилежащите ни страни освен за миграция, само че и за вложения, развиване и благоприятни условия, и в никакъв случай да не забравяме, че в самия център на този пакет са човешките същества и мигрантите. 

Наистина ли мигрантите харесват пакета съгласно вас? 

Ами, би трябвало да сме сигурни, че той работи за всички и че в случай че има някой, който търси бъдеще, тъй като няма такова вкъщи, тогава Европа ще може да огледа към този човек, а не да има разпри сред страните и хората да се изправят съвсем пред сигурна гибел в Средиземно море. 

И единствено в тази връзка, споменахте гасенето на доста рецесии и тук. Това, несъмнено, беше вашата работа. Миналата зима имаше корупционен скандал, при който се твърдеше, че някои ваши членове са били под въздействието на избрани държавни управления. Как се почувствахте, когато ви се обадиха от управляващите и трябваше да отидете да разследвате, да отидете в дома на един от вашите заместник-председатели на Европейския парламент, Ева Кайли? 

Всъщност отидох в дома на един белгийски член на Европейския парламент. Това беше характерен, бих споделила, " удар в корема " през декември 2022 година В този ден имахме опция да избираме. Или да кажем, че това е нещо, което би се случило във всеки парламент, или да погледнем политическия цвят на партията, или да погледнем съответната страна. Но аз отхвърлих да го направя. Казах, че Парламентът би трябвало да продължи напред. Парламентът би трябвало да се увери, че в случай че сходно нещо се случи още веднъж, ще бъдат сложени защитни стени и ще се бие паника. Отне доста време, с цел да се направи нужното. Това беше, бих споделила, невиждано, а също и ненадейно. Но откакто направихме това, ние осъзнахме като Парламент, че в действителност би трябвало да реформираме метода, по който вършим нещата. Статуквото постоянно е било мощно. Прокарването на този развой беше доста мъчно, само че нямаше подозрение и тук се гордея с реакцията на членовете на Екологичен потенциал, които споделиха: " Знаете ли, не желаеме този мандат, който е голям във връзка с въздействието си, да бъде очернен от хипотетични дейности на дребен брой хора. И мисля, че точно това е мястото, където можем да кажем, че се намираме през днешния ден. 

Много добре си припомням, че го нарекохте нахлуване против Европейския парламент. Само няколко седмици преди изборите за Европейски парламент имате така наречен " Русиягейт ", при който се твърди, че някои от вашите членове са били под въздействието на хора, близки до Кремъл, в подмяна на пари, с цел да популяризират позитивни послания за Русия. Какво повече можете да ни кажете за това? 

На първо място това, което знам за момента е, че имаме нещо, което обсъждаме с министър-председателите от доста месеци насам. Бяхме предизвестени, когато преглеждахме националните избори, че ще има и известно количество невиждана дезинформация, съветска дезинформация в някои страни повече от други. Продължаваме да чакаме да получим информация от националните органи, защото това би изисквало всякакво снемане на имунитет, признато от този Парламент. Трябва да се проведат нужните следствия, каквито е имало и в предишното. И в случай че това се случи, ще сме си свършили работата изцяло.

Тоест не знаете какъв брой евродепутати биха могли да бъдат забъркани и някои от тях биха могли вероятно да се кандидатират за поста, за да заседават още веднъж в тази камара. 

Досега не са ни съобщавани имена. И ние към момента чакаме. 

А в това време, несъмнено, както споделих, тези избори предстоят. Защо хората би трябвало да гласоподават? Искам да кажа, че знам, че в този парламент всички ще гласоподават. Всички се вълнуват от изборите, само че за какво нашите фенове би трябвало да се интересуват? 

Нека погледнем столовете. Те са празни, само че след няколко минути ще бъдат запълнени с 705 през днешния ден. 720 по-късно повече от месец, тези 720 ще взимат решения вместо вас. Сега имате избор. Или решавате кой желаете да седне на тези столове, или оставяте други да вземат решение вместо вас. Тези хора, които седят там от вашата страна, ще бъдат посланици на вашата страна. Те ще вземат решения, които засягат вашето всекидневие, без значение дали става въпрос за решения, свързани с климата, или за обществени въпроси. Приемаме да вземем за пример Директивата за насилието над дами - доста, доста огромен, да кажем дирек от законодателството, върху който работим от доста, доста години. Това е нещо, което можете да повлияете с гласа си на всеки пет години. Не пропускайте тази опция. 

И вие сте в TikTok, нали? Видях, че преди малко сте се включили към обществената мрежа. 

Да, децата ми не са толкоз щастливи, в случай че се върнем към първия въпрос. 

 Успявате ли да предадете посланието на хората и да доближите този парламент, който наподобява толкоз нереален, до хората? 

Трябваше да се направи избор. Дали да отидем в платформите на обществените мрежи, за които споделям, че децата ми от доста дълго време споделят: апелирам те, не върви там, мамо. Четири страни гласоподават на 16-годишна възраст, една страна ще гласоподава на 17-годишна възраст. Това е,  което направих, като вървях от една страна в друга, да запитвам младежите от кое място получават новините си? Това, което не желая е тези младежи да получават агитация и източници на дезинформация. Затова си казахме, че би трябвало да отидем там, да предадем посланието си. И да се надяваме, че когато  младите преглеждат, ще видят нещо и ще си кажат: " О, това ми харесва, ще отида да гласоподавам ". 

Добре. Събуждате любознанието им. А какво ще кажете вие? Как наподобява вашето бъдеще? Бихте ли желали един ден да бъдете ръководител на Европейската комисия или да управлявате страната си?

Е, това е привилегията на живота ми, да мога да нося тази отговорност, която моите сътрудници ми повериха през последните две години и половина. Сега работя много интензивно у дома, тъй като би трябвало да се кандидатирам за мястото си. И това е моята цел, с цел да бъда определена още един път и да съставлявам жителите на Малта и Гозо. 

А кои избори са по-важни? Тези, които се организират през юни в Европа или тези оттатък океана през ноември? 

Всички демокрации заслужават положителни избори и добра акция. В света има повече хора, които не могат да избират своите водачи, от тези  които могат. Така че ние ще чакаме с огромно неспокойствие изборите през ноември. Но първо, тук имаме много огромни избори и се надявам, че този избор ще върне група членове, които ще дойдат тук и ще кажат: Искаме да работим за по-силна Европа. Искаме да работим за по-добър живот на нашите жители. 

Да забележим. Със сигурност ще отразим всичко това. Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент, благодаря ви доста, че бяхте наш посетител. 

Благодаря ви. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР