Направихме едно добро председателство, дадохме добра основа за Австрия, те

...
Направихме едно добро председателство, дадохме добра основа за Австрия, те
Коментари Харесай

Борисов в Брюксел: Направихме добро европредседателство

Направихме едно положително председателство, дадохме добра основа за Австрия, те ще я надградят. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов на взаимна конференция с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск след съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Българският министър председател регистрира стартиралите планове по целите, върху които страната ни работи интензивно през последните шест месеца. Той съобщи, че тематиката за инфраструктурната и цифровата съгласуваност на страните от Западните Балкани е отбелязала мощен прогрес. " Всичко това щеше да бъде сложено под подозрение, в случай че с днешния съвет не бяха реализирани резултатите за Република Македония и Албания, в случай че не беше реализирано съглашението сред Гърция и Република Македония. Това дава вероятност за НАТО и Европейски Съюз и прави Западните Балкани доста по-успешни ", акцентира още министър председателят Борисов. Той уточни и подписването на днешната декларация сред България и Гърция за завършването на плана за интерконектора сред двете страни като още един значим фактор в стопанската система на района.

Министър-председателят Борисов означи, че страната ни даде мощен старт по дебата за бюджет 2020 и за укрепването на банковия и паричния съюз. " Всички сме в една лодка, уповавам се, бързо и оперативно по този начин да подготвим банковия съюз и еврозоната, че да може да се оправим с новите провокации ", сподели още министър председателят. Той означи и напъните на страната ни и в областта на обществената политика, цифровата инфраструктура и други

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер поздравиха премиера Борисов за " извънредно сполучливото " председателство на Съвета на Европейски Съюз. Те показаха, че страната ни е свършила забележителна работа по заложените цели, в това число и по тематиката за европриобщаването и свързаността на страните от Западните Балкани. Туск дефинира срещата на върха през май в София сред водачите на Европа и страните от Западните Балканите като сполучлива и я назова " политически пробив за района ". " Аз бях песимистичен, само че Бойко беше доста деятелен и доста безапелационен и в последна сметка се оказа прав. Според мен е напълно ясно за какво срещата в София беше толкоз сполучлива. Достатъчно е да попитате приятелите ни в Скопие и Гърция, че в София, а и преди срещата, постигнахме доста съответен политически пробив за района ", съобщи Доналд Туск.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР