Направихме доста обстойно проучване и събрахме нужната информация навсякъде където

...
Направихме доста обстойно проучване и събрахме нужната информация навсякъде където
Коментари Харесай

Христов: Няма рискове за България с доставките на ядрено гориво от Уестингхаус

" Направихме много обширно изследване и събрахме нужната информация на всички места където се употребява нуклеарното гориво на " Уестингхаус ". Това значително ни оказа помощ да набележим техническите проблеми, намерили сме всички решения, тъй че рисковете да бъдат избегнати, обменихме опит с чешката страна, системата за нуклеарен надзор там работи, те споделиха своя опит с нас и с помощта на тях взехме решение проблемите. Запознати сме и с тестванията, които се водят и в Украйна. Относно сигурността няма опасности горивото да не сработи. Бяха въвлечени интернационалните специалисти на най-високо равнище, с цел да се подсигурява безвредната употреба. Всичко, което може да се направи е направено, тъй че да нямаме нови опасности ". Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов.

Христов дефинира подписването като забележителна крачка напред към диверсификацията на доставката на нуклеарно гориво както в осъществяване на европейската тактика, по този начин и в осъществяване на решение на Народно събрание от ноември месец тази година.

" В момента имаме едно партньорство, една договорка, която е извънредно добра и преференциална за нашата страна, изискванията, които постигнахме за тези месеци, в които сме на власт, са една сигурност на доставките. С " Уестингхаус " в този момент имаме спогодба за доставка за нуклеарно гориво, ние изцяло изпълняваме уговорката към Европейската организация за диверсификация и то в цялостни плюсове за нас. Успяхме да разгадаем всички механически трудности и да осигурим безспорна сигурност на осъществяването на атомната централа посредством това гориво ", сподели той.

Министър Христов акцентира, че подсигуряваме и сигурност на доставките, тъй като сега всевъзможни доставки от Русия са невъзможни, в това число и такива на нуклеарно гориво.

" С подписването на този контракт де-факто осигуряваме непрекъсната работа на АЕЦ " Козлодуй ", а работата на АЕЦ-а е изключителна значима както за нас, по този начин и за целия район. Доставката от " Уестингхаус " ни дава опция за по-тясно съдействие в развиването на цялата българска нуклеарна енергетика ", съобщи енергийният министър.

Министър Христов съобщи, че в средата на 2024 година се чака да получим цялостния лиценз, както и доставките на горивото. " По мотив спекулациите по отношение на финансовите условия желая да кажа, че с помощта на договарянията икономическите условия бяха усъвършенствани, цената от юли месец е понижена – приказваме за двуцифрени проценти понижаване на цената ", посочи той.

Енергийният министър уточни, че срокът на контракта е 10 години и той не включва извозването на нуклеарното гориво.

" То и в този момент се прави от трета страна – съветска компания. За страдание, компанията Маяк е неспособна към този момент да си извършва контракта, защото с решение на съветската администрация лицензът им беше лишен. Засега това гориво се складира на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". В Европа има една единствена компания, която дава такива услуги, сега сме в развой на диалози. За момента нямаме сериозни точки, имаме нужната инфраструктура ", разяснява още той.

Енергийният министър изясни, че сходен ангажимент страната ни ще подпише с компанията Фраматом за шести блок, с което изцяло завършваме процедурата по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво, като по този начин ще имаме нуклеарно гориво от два самостоятелни неруски източника. " Безплатно ще бъде и внедряването на системата за вътрешно нуклеарен надзор на Уестингхаус, което води до милиони спестявания на страната ни, настрана от това тази система ще бъде внедрена още от идната година, тъй че ще имаме една паралелна работа на двете системи, с цел да може технологията да бъде проведена и де факто без проблеми да получаваме гориво през 2024г. В момента ценово сме изравнени с доставките от страна на Русия, тъй че продължаваме да работим извънредно дейно. Партньорството с Уестингхаус ще ни донесе и създаване на нови мощности, което е част от тактиката, която Министерството счита да предложи на Народно събрание за обновяване, с цел да имаме и национална и енергийна сигурност в околните години ".

" С този контракт се подсигурява сигурността на българската атомна електроцентрала ", по този начин Георги Кирков, изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", разяснява подписването на контракта за доставка на нуклеарно гориво.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР