Напоследък за архитектурата RISC-V често се говори в контекста на

...
Напоследък за архитектурата RISC-V често се говори в контекста на
Коментари Харесай

Ventana и Imagination създават компютърни ускорители, базирани на RISC-V архитектурата

Напоследък за архитектурата RISC-V постоянно се приказва в подтекста на различен път за развиване на китайската полупроводникова промишленост, която е обект на разнообразни ограничавания от страна на западните съперници на КНР. Въпреки това тази архитектура съставлява интерес за разработчиците в целия свят. Има компании, които са подготвени да основават и графични решения в границите на тази екосистема, като една от тях е Ventana Micro Systems, учредена през 2018 година в Калифорния.

Инициативата на този стартъп бе оповестена ден по-рано от представители на Jon Peddie Research. Според тях Ventana ще сътвори процесор с чиплетно разположение и мащабируема конструкция във връзка с продуктивността, който може да се употребява в разнообразни области: от автомобилната електроника до центровете за данни, в това число инфраструктурата на системите за изкуствен интелект. Изчислителната част на процесора ще съдържа до 192 ядра с архитектура RISC-V, а Imagination Technologies ще помогне за създаването на графична подсистема, която също може да се употребява за ускорение на изчисленията.

Още през месец декември предходната година Ventana показа своя процесор Veyron V1 с периодичност до 3,6 GHz и 192 ядра. Използвайки разработките на Imagination Technologies, Ventana има намерение да сътвори графичен процесор с архитектура RISC-V. На идващото събитие RISC-V Summit този месец фирмите имат намерение да показват емулация на взаимоотношението сред изчислителните ядра RISC-V и графичната подсистема на Imagination Technologies. По същото време калифорнийският стартъп ще показа процесора Veyron V2. Според прогнозите на разработчиците процесорът Ventana Veyron V2 ще бъде доста по-бърз при целочислените интервенции освен от 96-ядрения процесор AMD EPYC от семейството Genoa, само че и от 128-ядрения процесор от семейството Bergamo, като в същото време ще поддържа сравнимо равнище на консумация на сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР