Напоследък в средите на ДБ и ПП между противниците на

...
Напоследък в средите на ДБ и ПП между противниците на
Коментари Харесай

Без правителство – продължаващо еднолично управление на Румен Радев

Напоследък в средите на Демократична България и Политическа партия сред съперниците на възможна коалиция ГЕРБ-СДС+ПП-ДБ върви пропагандната манипулативна теза: " С ГЕРБ не би трябвало да се прави коалиция. Помните ли по какъв начин постъпиха с Реформаторския блок (РБ)? " Защо тази теза е манипулативна? Защото става дума за две в най-голяма степен разнообразни обстановки. 

Република България влязоха в Народното събрание един единствен път - през 2014 година и завоюваха цифром и словом 23 депутатски места, против които ГЕРБ имаше 84. В основаната коалиция с изключение на тях двете се включиха и други по-малки партии като АБВ. Самият Реформаторски блок беше нехомогенен и по доста въпроси вътрешно спорен. В резултат на това редица партии напуснаха Република България, като да вземем за пример ДСБ. От друга страна ГЕРБ беше мощен и едносъставен, което се съчетаваше с извънредно властническия жанр на управление на Бойко Борисов.

Сега обстановката е радикално друга. Става дума за две обединения с съвсем изравнени сили. ГЕРБ-СДС има 69 депутата, а ПП-ДБ - 64. Сега става дума за съдружно държавно управление на паритетни начала, както в програмно, по този начин и в кадрово отношение с взаимно допустим министър председател. Сега всяка от двете страни при предварителните договаряния за коалиция има силата да слага и да постанова своите визии на другата, до момента в който се стигне до взаимно допустим компромис.

Затова избавителното за България държание и на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ е още преди даването на първия мандат от президента двете обединения да седнат на национално виновни договаряния за  образуване на общо съдружно държавно управление.

Другото е: продължаващо еднолично ръководство посредством служебни държавни управления на Румен Радев, задълбочаваща се политическа рецесия, двусмислено отношение на България към войната в Украйна, усилване на позициите на ГЕРБ-СДС и спад на парламентарното наличие на ПП-ДБ след идващите неизбежни изключителни парламентарни избори. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР