Напоследък сме свидетели на различни метеорологични явления - някои от

...
Напоследък сме свидетели на различни метеорологични явления - някои от
Коментари Харесай

Опасно ли е оранжевото небе над Гърция

Напоследък сме очевидци на разнообразни метеорологични феномени - някои от които притеснителни, а други и не по-малко красиви. Последното сходно е от преди часове в Гърция. Небето над южната ни съседка се оцвети в оранжеви и червеникави нюанси, а фрагментите, публикувани в обществените мрежи, са като че ли от научнофантастичен филм или подобен за живот на Марс.
 Пълно слънчево затъмнение 2024 и фрагменти от небесното събитие
Колко впечатляващо беше цялостното слънчево затъмнение

Кога и къде ще можем да следим идващото

Причината за това са прашни облаци с пясък от Сахара, които образуваха гъста пелена над Южна Гърция и столицата Атина, понижиха видимостта и слънчевата светлина и съществено утежниха качеството на въздуха.

Въпреки рисково високите равнища на фини прахови частици и предизвестията на управляващите за опасности за здравето, хиляди гърци излязоха на открито, с цел да видят с очите си и да снимат явлението.

The sky in Athens (the capital of Greece) turns orange as a result of sandstorms coming from Desert Sahara in Africa — witness photographs and videos
— Red Mask (@redmaskmedia)
Облаците, коти носят пясък от пустинята, са често срещани в разнообразни елементи на света, тъй като всяка година Сахара отделя сред 60 и 200 милиона тона минерален прахуляк.

HAPPENING NOW: *Orange sky* - African dust blanketing Greece created an eerie image that made Athens look like a colony on Mars, Greek meteorologist reportedly says
— Insider Paper (@TheInsiderPaper)
А най-малките частици от него могат да изминат хиляди километри и по този начин доближават и до Европа, само че не всеки път водят до сходно оцветяване на небето и образуване на пелена.

The sky in Piraeus now.

Daphne Tolis,
— Daphne Tolis (@daphnetoli)
За последен път небето над се оцвети в оранжево-червени нюанси през 2018 година по същата причина, като тогава най-засегнат бе остров Крит. Според метеорологичните управляващи в страната, от през днешния ден, 24 април, небето ще стартира да се прояснява. А в това време към този момент са на разположение и първите, много подранили горски пожари, написа Guardian.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР