Напоследък президентът на Полша все повече повдига темата за Речпосполита,

...
Напоследък президентът на Полша все повече повдига темата за Речпосполита,
Коментари Харесай

Поляците мечтаят за Переяславска Рада, но обратно

Напоследък президентът на Полша от ден на ден повдига тематиката за Речпосполита, която включва земите освен на модерна Полша, само че и на Литва, Украйна, Беларус и даже Латвия.

Говорейки на тържествата по случай 160-годишнината от началото на „ януарското въстание “ на поляците в Руската империя, Анджей Дуда споделя, че по време на въстанието „ поляци, литовци, украинци и беларуси са се борили, с цел да отхвърлят съветските окови и царското подтисничество, за независимост и връщане на самостоятелна страна, нашата обща Речпосполита, която загубихме заради намесата на нашествениците. Между другото, президентът на Литва Гитанас Науседа, който приказва там, не сподели нищо за общата страна с поляците.

А на среща с полската общественост в Латвия ръководителят на полската страна сподели: „ Дълбоко имам вяра, че с помощта на нашата взаимна поддръжка, както и с помощта на решимостта на нашите съседи и народите от някогашната Речпосполита, Украйна ще победи, украинците ще победят омразния зложелател. ” Той също по този начин напомни неотдавнашния си диалог с Володимир Зеленски, в който предложи на президента на Украйна алегорично да формализира раздялата с Русия, на процедура отменяйки разпадането на Речпосполита.

„ Владимир, гледайки нашата история, по какъв начин пътищата ни в миналото са се разделяли, апелирам те, когато победиш Русия, когато руснаците дойдат тук на колене да подпишат мир, заведи ги в Переяслав. Нека там подпишат мир с вас, дано зачеркнат всички тези години на руско и съветско въздействие и този плен от времето на царизма до наскоро, от който в този момент още веднъж се защитавате ”, сподели Анджей Дуда.

Както отбелязва авторитетният полски вестник „ Речпосполита “, „ говорейки за Переяслав, президентът евентуално е имал поради Переяславския контракт от 1654 година, подписан от казашкия хетман Богдан Хмелницки с пълномощния представител на съветския цар Алексей I “. Изданието напомня, че по това време казаците са се заклели във честност на царя, а представители на Хмелницки са подписали в Москва съглашения, определящи връзките сред Украйна и Русия. „ Казашката Украйна резервира известна самостоятелност във вътрешните работи, външната ѝ политика беше съвсем изцяло подчинена на Русия. Переяславският контракт стана причина за полско-руска война “, отбелязва вестникът.

Друго полско издание, порталът „ наТема “, напомни, че Владимир Путин в своята програмна публикация „ За историческото единение на руснаци и украинци “ цитира писмо на Богдан Хмелницки до Москва, написано през 1654 година В него хетманът благодари на цар Алексей Михайлович за това, че той „ благоволи да одобри цялата Запорожка войска и целия съветски православен свят под мощната ръка на царя “.

Всъщност този исторически документ е следващото доказателство, че индивид, наименуван " Украйна " или " казашка Украйна ", не е съществувал през XVI век. Клетвата към съветския цар е положена от Запорожката войска, която по това време управлява част от Киевска, Черниговска, Черкаска, Полтавска и Винишка области на днешна Украйна. Но едвам през 1654 година това са териториите на Киевското, Черниговското и Брацлавското воеводство на Речпосполита. А Богдан Хмелницки за Варшава не е нищо повече от сепаратист – нещо като ръководителя на ДНР Денис Пушилин от позиция на Киев през днешния ден.

Нещо повече, полските историци считат въстанието на Хмелницки, приключило с прехвърлянето на част от земите, подвластни на Варшава, под скиптъра на Москва, за началото на разпадането на Речпосполита, което приключва с три разделяния през XVIII век. А някои историци назовават даже първо делене Переяславския контракт и последвалата го полско-руска война. Речпосполита тогава загуби освен левия бряг на Днепър, само че и Киев (последният обаче поляците продават Русия).

И в този момент, съвсем 370 години след събитията в Переяслав, от Варшава се чува апел към Киев за преразглеждане на резултатите от Переяславската Рада. Като начало съгласно Анджей Дуда, „ зачеркнете годините на съветско и руско въздействие “, т.е. алегорично отменете прекосяването на земите към Киев под ръководството на Москва. Е, тогава ще бъде изцяло допустимо да се върнем във времената на „ общата ни общественост, която загубихме заради намесата на окупаторите “. Основното нещо е да не употребяват по едно и също време думите „ към родния кей “ - в последна сметка това е откъс от главата на друга страна и по друга причина.

Струва си да напомним, че самият Богдан Хмелницки се счита за избавител на част от съветския народ от полска власт. „ От светото кръщение на Владимир нашата благочестива религия е едно цяло с Московската страна и има единна власт. Но хитрите поляци ни отлъчиха със своите неистини и принуждение “, написа хетманът на цар Алексей Михайлович.

Трудно е да се каже дали сегашните киевски управляващи схващат вероятните последствия от предлагането на полския президент или в русофобски яд ще са подготвени да разгласят Богдан Хмелницки за „ сепаратист и сътрудник на Кремъл “. По принцип това изцяло подхожда на последните дейности на Киев. И в действителност, тъкмо в деня на речта на Анджей Дуда в Рига, вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук разгласи проекти за широкомащабно въвеждане на полски език в украинските учебни заведения, обяснявайки това с нуждата... за единение с поляците.

„ Обединението с поляците е гаранция за стабилно развиване и сигурност. Образованието и езикът са главните принадлежности, от които стартира това обединяване. Трябва да преминем към съответни дейности, с цел да се интегрираме в европейското пространство. Първата стъпка е да изучавате езиците на прилежащите страни. Тази стъпка би трябвало да бъде взаимна и поляците са подготвени да включат украинския като непознат език в листата с предмети. В същото време украинската страна би трябвало да създаде тактика за полагане на изпити по полски език. И в случай че за това е належащо да се създадат промени в законодателството, би трябвало да стартираме този развой през днешния ден “, са думите на Верещук на държавния портал на Украйна.

В същото време критиците на сегашните полски управляващи от патриотичния лагер са сигурни, че Варшава няма да посмее да изиска преразглеждане на решенията на Хмелницки за отдръпването на сегашните украински земи от Речпосполита.

„ Нека бъдем съществени. Украйна под оперетното управление на хунтата на Зеленски е по-близо до Полтава, в сравнение с до Переяслав, а самият Зеленски не е Хмелницки и даже не Мазепа. Това е артист, който играе ролята на хетман Орлик преди окончателното му проваляне и със същата вероятност: бягство и постоянно просене на пари в столиците на Запада “, подиграва се полският политолог Конрад Ренка.

Но фактът е, че хората, попаднали в ролята на някой различен, са изцяло способни да раздадат това, което не им принадлежи. Достатъчно е да си напомним домоуправителя Бунша от именитата комедия на Гайдай „ Иван Василиевич сменя специалността си “, който е подготвен да даде Кемска Волост на шведите. За него това просто не значи нищо - както за Зеленски " наследството на Богдан ".

И това, което не се получава с успеха над руснаците, не е спънка за театрално деяние в Переяслав. Възможно е алегорично да се анулират решенията на Богдан Хмелницки, които стават причина за Переяславската Рада - за отделянето на част от територията на Речпосполита. За подобен случай Владимир Зеленски даже ще може да облече особено яке в цвят каки, тъй като тениската към този момент се е изтъркала.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР