Напоследък много злободневна е темата с боцкането. Днес обаче няма

...
Напоследък много злободневна е темата с боцкането. Днес обаче няма
Коментари Харесай

Спортът и залозите - бягство от победата, защо ли?

Напоследък доста злободневна е тематиката с боцкането. Днес обаче няма да ви занимаваме с това дали да се боцкате, дали ще ви боцкат, кой ще го стори и какво ще ви даде. Няма да участвате и в лотария със смарт телефони. Просто ще се опитаме да ви кажем по какъв начин ви боцкат букмейкърите и топ клубовете на Албиона и по какъв начин футболът не е това, което беше. Просто играта им евоюлира от дълго време и дори ВАР не може да я избави. Апропо, зеленият документ - също.

Баба ми, лека и пръст, гледаше на кафе и доста постоянно споделяше на татко ми, че да вървиш на работа, е на пари. Е, не знам дали някой от сегашните футболни босове би седнал да му гледа на кафе, но едно е несъмнено - тя също не би поставила джезвето поради тях. Според нея на кафе си гледат чистите и откровени хора, а не крадците и шарлатаните.

Точно за новите шарлатани в спорта ми е думата. Едва ли има човек, който към този момент да не е наясно със ставащото към обичаните ти игри освен във футбола. Кубертеновите правила за присъединяване от дълго време са увиснали на закачалката. Милиардите, които се наляха в спорта, не са инцидентни. Оборотите на
букмейкърите са нещо, на което би завидял даже и оптимистът в служебното ни държавно управление Асен Василев.

Десетина години към този момент медийното пространство е претъпкано с истории за противозаконни
залози и мигновени облаги. Ето ви един съвсем почтен образец за светкавични пари и терзанията на един доста, но доста огромен футболист.

Легендарният плеймейкър на Саутхямптън Мат льо Тисие призна в автобиографията си по какъв начин е опитал да изкара 10 000 паунда от
букмейкърите. След като тимът му се е избавил от изпадане, в дуела против Уимбълдън футболистът заложил, че още в първата минута ще има тъч. Като си прави сметката да извърши началния удар и “уж случайно” да прати топката отвън полето. Но Льо Тисие е нервозен и шутът му се получава слаб. Съотборникът му Нийл Шипърли, който нищо не знае за залога, поема топката и потегля в офанзива.

Никога не съм тичал толкоз бързо през живота си, желаех да изкарам топката в тъч. Накрая му я лиших и го сторих в 70-ата секунда - тъкмо в тези 10 секунди, в които нито спечелвам 10 000 паунда, само че и нито изгубвам парите си, споделя Мат.

Футболната асоциация не го санкционира, защото смята, че действието му не е повлияло на резултата. Иначе Саутхямптън бие с 2:0, като един от головете е на Льо Тисие.

Неслучайно образецът ми е от Албиона. Знаете, че там футболът е вяра. Тези, които не имат вяра, ще би трябвало деликатно да прочетат проучванията на очевидно скучаещи английски учени, оповестени в Дейли Мейл. Та тези умни глави решили да изяснят дали увлечението към футбола има нездравословни последици. Накратко - прекомерно дейната поддръжка за обичания тим води до проблеми в фамилията, ненужно тегло и още куп други неприятности.

Футболните почитатели постоянно жертват фамилното благоденствие поради обичания си клуб и в тази тенденция изключително се отличават последователите на лондонския тим Арсенал. Шокиращо 63 % от интервюираните артилеристи признават, че по време на сезона избират да прекарват свободното си време с другари вместо с половинките си. 23 % от почитателите на Тотнъм декларират, че нерядко по време на сезона доста страда половият им живот.

Футболът и пиячката твърдо вървят ръка за ръка, освен това в тези географски ширини, в които да се ожениш за далечна братовчедка е като да хапнеш ескимо като татко ти преди N на брой години. Ако се сетите кой тим е благосъстоятелност на руснаци в Англия, то няма да ви учуди и фактът, че тъкмо почитателите на Челси пият повече от останалите поклонници на британския футбол. 48 % от интервюираните последователи на лондонския клуб показват, че използват алкохолни питиета по време на мачове. Средно един почитател на Челси изпива към 2.3 литра бира на мач.

Поддръжниците на Манчестър Юнайтед са най-големите фенове на заведенията за бързо хранене, като 52 % от тях означават, че по време на футболния сезон купуват такава храна три пъти в седмицата.  Феновете на Манчестър Сити пък най-вече от всички натрупат килограми, 34 % от интервюираните признават, че към средата на сезона им се постанова да купуват облекла с по-голям размер.

За похлупак оставих проучванията, свързани с пушенето и
хазарта. Извън дамите на повикване, за които целомъдрието на Острова не разрешава да се прави проучване, другите два порока - цигари и хазарт, са максимален камшик за ентусиастите на Уест Хям.  Те също по този начин вършат и най-вече залагания. Средно един последовател на " чуковете " оставя на букмейкърите по 25 лири на мач. Неписано предписание е, че да гледаш футболен мач и да не си заложил на обичания тим, значи не си англичанин. Точно това е и повода залаганията за мачовете в Примиерлийг да са в пъти повече от другите шампионати. Много наивно би било да си мислите, че пръкналите се в последно време стотици букмейкъри, опериращи в тази Мека на футболната игра, ще разрешат да губят пари от мачовете.

Мен персонално не ме интересува дали някой футболист е решил да заложи против себе си, с цел да позаработи някой различен паунд. Идеята ми е друга. Преди години мой другар от Албиона ме светна за един лек, само че нелишен от логичност трик на букитата. Принципът е доста, но доста елементарен. Преди всеки сезон четирите водещи тима в Премиерлийг имат лимитирани и обезпечени по четири загуби на калпак, които ще са в мачове, които
букмейкърите им кажат. Така правилото на феърплей в битката за купата на Албиона не е нарушен и всички започват с минус 12 точки. Срещу това тимовете получават финансови инжекции от букитата.

Нямам си ни най-малка визия дали това е истина, само че вгледайте се в формалните спонсори на тимовете. Букито 188bet налива рекламни пари в Ливърпул и Манчестър Сити. На Манчестър Юнайтед се издължава Bwin.  В Тотнъм получават инжекция от Betfred. Dafabet е зает главно с Астън Вила, само че оказва помощ и на Евертън. Кристъл Палас употребява партньорството със спонсора на Севиля - 12bet. Фулъм е съветска територия с Мarathonbet. В унисон с хазартния уклон на почитателите си в Уест Хям разчитат на финансова инжекция от Sbobet, Bet365, Betway и Sportingbet. Собственикът на Bet365 е и собственик на Стоук Сити - Питър Коутс, апетитен за един от 25-те най-богати предприемачи в английския футбол.

Дотук говорихме за футбола, само че нали не си мислите, че тези чудатости на новото време са само в най-популярната игра. Очаквайте скоро и наблюдения за шарлатанството в спорта отвън футбола.​


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР