Напоследък Иран е основната мишена на Доналд Тръмп и неговата

...
Напоследък Иран е основната мишена на Доналд Тръмп и неговата
Коментари Харесай

Иран заплаши да блокира износа на петрол от Персийския залив

Напоследък Иран е главната цел на Доналд Тръмп и неговата администрация, които приготвят нови още по-тежки наказания за ислямската република. Белия дом убеждава целия свят да спре да купува ирански нефт и счита да глоби компании, които търгуват с Техеран.

Иран обаче не счита да се предава и е подготвен на всичко, с цел да отбрани най-важния си източник на доходи. Страната, която е третият максимален производител на нефт в ОПЕК, предизвести, че в случай че светът спре да купува нефта й, няма да се поколебае да блокира износа на " черното злато " от района.

Това желание, изразено от иранския президент Хасан Рухани, удостовери персонално главнокомандващият на Иранската революционна армия генерал-майор Касем Солеймани, представен от държавната организация ИРНА.

Иранците елементарно могат да изпълнят заканата си и да провокират петролна рецесия. Достатъчно е да затворят следения от тях Ормузки пролив - главният воден маршрут за експорт на нефт на страните от Персийския залив. Подобен сюжет ще повиши фрапантно така и така високата цена на основната суровина.

Трицифрена цена на петрола

" Около 17 млн. барела на ден или 35% от целия експорт на морски нефт минават през стратегическия воден път. Няма потребност да се споделя, че сходен ход ще вдигне цените на петрола до трицифрени суми ", показва в изследователска записка Стивън Бренък, петролен анализатор в PVM Oil Associates.

" Управляващите в Иран са безусловно непреклонни, че новата обстановка, основана от отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарния пакт, няма да остане без последици ", прибавя специалистът.

Международният вид Брент се търгува към 78 $ за барел, а американският лек недопечен нефт е на цена от 74.5 $ за барел.

Съдбата на нуклеарната договорка

Съединени американски щати оказва напън върху интернационалните си сътрудници и Иран, защото желае да предоговори нуклеарната договорка с Техеран. Вашингтон се отдръпна от съглашението и прикани и други да го създадат.

Иран предизвести, че може да ограничи достъпа на самостоятелните интернационалните специалисти, които следят нуклеарната му стратегия.

" Ядрените действия на Иран постоянно са били за мирни цели, само че Иран ще реши за своето равнище на съдействие с Международната организация за атомна сила ", съобщи Рухани.

Европейски Съюз даде обещание да резервира нуклеарното съглашение за 2015 година без Съединени американски щати - като се опита да продължи търговията с ирански нефт и вложенията. Изглежда обаче, че вероятността за глобите на Съединени американски щати е направила доста мъчно европейските публични лица да предложат на Техеран някакви гаранции.

Министрите на външните работи на Русия, Китай, Англия, Германия и Франция ще се срещнат с ирански представители във Виена, с цел да обсъдят по какъв начин да запазят съглашението. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР