Напоследък българи се оплакват в Европейския потребителски център от това,

...
Напоследък българи се оплакват в Европейския потребителски център от това,
Коментари Харесай

Нарастват жалбите на българи от съмнителни сделки с ваканционни имоти

Напоследък българи се оплакват в Европейския потребителски център от това, че са станали жертва на съмнителни покупко-продажби с по този начин наречения таймшеър. Това е покупката на право на прилагане на къща или апартамент в туристически комплекс за отмора за избран интервал през годината. При това разноските по поддръжката на парцела се поделят сред всички притежатели.

По оценки на центъра услугата става все по-популярна измежду българите, само че паралелно с опциите се получават и проблеми.

От центъра показват, че отивайки на екскурзия на прелестно място туристите могат да попаднат на търговски представители, които им оферират благоприятни условия за изтегляне на скреч карти с премия. Разбира се, те постоянно печелят. За да си вземе премията, обаче човек би трябвало да се включи в обиколка с екскурзовод в първокласен хотелски комплекс на фона на дълга и нападателна комерсиална презентация. Предлага се алтернатива за ВИП документ, като на потребителя се внушава, че цената на парцела е висока единствено първоначално, а последователно понижава. Така човек се твърди, че попада на преференциална договорка. Но време да се прочете контракта на мира няма. След подписването на контракта туристите би трябвало неотложно да създадат предплатено заплащане.

В някои от Европейските потребителски центрове в мрежата ни ECC-Net жертви са се оплаквали, че даже били придружавани до банкомата, с цел да изтеглят пари. В жалбата си до центъра в България един от потребителите споделя, че е имал не повече от 30 минути, с цел да прегледа предварителния контракт, който бил на британски език, в него нямало общи периоди и условия. Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едвам няколко месеца по-късно, отново на британски език, като се оказало, че би трябвало да заплаща и такси, за които той не бил известен по време на презентацията.

Какво би трябвало да знаете?

• Ако договорът включва " лимитирани наличия ", може да се получи по този начин, че апартаментът в никакъв случай не е свободен, когато желаете да го ползвате.
• Когато не можете да употребявате ваучера (например заради заболяване), губите предплатеното заплащане.
• Цената за ваканционните документи е доста висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и питиета.

Как да се отбраните?

- Независимо какъв брой привлекателна е премията в една такава лотария, не се увличайте и не взимайте сходна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.
- Ако въпреки всичко отидете и гледате презентация, не подписвайте контракт. Не плащайте нищо. Не може да бъдете принудени да платите авансово депозит – вземете контракта у дома и го прочетете на мира, преди да се съгласите и да сложите своя автограф на листа.
- Ако въпреки всичко подпишете, само че размислите, имате 14 дни от подписването на договора, с цел да го анулирате гратис.
- В случай че имате проблеми с ваканционен клуб в друга страна от Европейски Съюз, Исландия и Норвегия, то може да се обърнете за съвет и безвъзмездна помощ към Европейския потребителски център в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР