Напомня ми за Майкъл Фелпс през 2003 г. - с

...
Напомня ми за Майкъл Фелпс през 2003 г. - с
Коментари Харесай

"Напомня ми за Фелпс": кой е Леон Маршан - новата сензация в плуването

Напомня ми за Майкъл Фелпс през 2003 година " - с тези думи през предходната година именитият американски треньор Боб Боуман разказва Леон Маршан - новата сензация в плуването.

Само 12 месеца след тези думи френският плувец изпревари фамозния Фелпс, - този на 400 метра съчетано плуване. В неделя 21-годишният Маршан сложи новото върхово достижение на международното състезание по плуване в Япония - 4:03.84 минути.

Това е над секунда по-бързо от върха на Фелпс от 2008 година

След този величествен триумф обаче всички се питат кой е Леон Маршан.

Плуването е авансово начертан път за французина, откакто неговите родители са някогашни експерти. Баща му Ксавие Маршан е участник на олимпийските игри в Атланта 1996 и Сидни 2000, както и сребърен медалист на 200 м съчетано плуване от международното през 1998 година, до момента в който майка му Селин Боне взе участие на игрите през 1992 година

От Европа към Съединени американски щати

Маршан направи пробива си през 2019 година на международното състезание за младежи, когато завоюва бронзов орден на 400 м съчетано. След това плувецът продължи да усъвършенства върховете освен във Франция, само че и в европейското плуване.

На олимпийските игри в Токио французинът се класира шести на 400 м съчетано, десети със смесената щафета, 14-и на 200 метра бътерфлай, както и 18-и на 200 м съчетано. Веднага по-късно обаче следва преместването в Съединени американски щати.

" Изпратих писмо на университета в Аризона и Боб Боуман ми отговори. Беше ужасно, напряко се побърках, говорихме малко по " Скайп " и отпътувах за Щатите ", спомня си към този момент международният рекордьор.

Работата с Боуман, който е наставник и треньор на Фелпс, бързо стартира да дава резултати. През март 2022 година Маршан печели на 200 ярда (182 м) съчетано на шампионата на университетите, като усъвършенства върха на. След това печели и още няколко трофеи и се класира за международното състезание в Будапеща.


© Reuters

В унгарската столица Маршан печели международните трофеи на 200 и 400 метра съчетано плуване. В късата отдалеченост с народен, а в дългата с европейски връх.

Тогава Маршан споделя, че " занапред ще се развива и ще реализира положителни резултати ".

Обещанието е спазено с доста мощен сезон в Съединени американски щати, белязан от редица върхове на 200 и 400 ярда. Върхът французинът реализира на международното във Фукуока със международния връх в съчетаното плуване. След златото на 400 метра той се насочва и към 200.

С взор към Париж 2024

Успехите на международното състезание са огромни, само че погледът на Маршан разумно е ориентиран към след една година. Там французинът ще бъде на родна територия.

Фелпс царуваше в дисциплината 400 метра съчетано плуване общо 20 години. Американецът сложи първия си връх едвам 17-годишен, след което прави общо седем ремонти. Как обаче в този момент 21-годишният французин усъвършенства този връх.

Краткият отговор е Боуман, който е общото сред Маршан и Фелпс. Според специалисти французинът има изключителна физика, попаднал е на най-хубавия треньор в дисциплината и също по този начин владее до съвършенство подводната част и обръщанията.

Самият Фелпс регистрира това преди дни.


© Reuters

" Йън Торп беше този, който направи гражданска война в подводното, по-късно аз и Райън Лохти добавихме още малко. Но това хлапе просто се е учило от всички нас. Той го издига на друго равнище ", разяснява Фелпс.

Още в събота вечер в сериите Маршан се движеше по график да усъвършенства върха, откакто беше пред времето на Фелпс след тил и бътерфлай. В своя най-силен жанр бруст обаче загуби. Във финала неточност нямаше.

Според самия Фелпс Маршан ще става по-добър и може да слезе под 4 минути на 400 метра. " Мисля, че това хлапе има всички шансове да го направи - да слезе под 4-те минути. "

На подиума във Фукуока Фелпс подвигна ръката на Маршан, предавайки щафетата на французина като новия крал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР