Напоителни системи ЕАД е в критично финансово състояние, с много

...
Напоителни системи ЕАД е в критично финансово състояние, с много
Коментари Харесай

„Напоителни системи“ генерирало дългове от близо 40 млн. лв. за една година

„ Напоителни системи ” ЕАД е в сериозно финансово положение, с доста ниска степен на ликвидност и финансова резистентност, а размерът на отговорностите му е два пъти по-голям спрямо размера на вземанията. Това демонстрира одит на компанията, осъществен от Сметната палата. Проверката е за интервала от началото на 2018 година до края на 2019 година Дружеството е държавна благосъстоятелност, като целия му капитал от 25,5 млн. лева е благосъстоятелност на Министерството на земеделието. От 2016 година представител на „ Напоителни системи “ е Снежина Динева, а от началото на август е назначен  Димо Чопков.

Задълженията на „ Напоителни системи “ ЕАД за 2018 година са в размер на към 38,4 млн. лева, а за 2019 година – 37,8 млн. лева, образувани от: снабдители, свързани лица под общия надзор на Министерството на земеделието храните и горите, банков дълготраен заем и овърдрафт, такси за водоползване към Басейнови дирекции и други

В резултат на одита, от палатата откриват още, че поради липса на рационализация на измервателните устройства сдружението търпи съществени загуби на вода. Площите, обслужвани от уреди, стопанисвани от сдружението, обгръщат 7,4 млн. дка, от които годни за напояване са към 5,4 млн. дка.

„ Оперативната цел на сдружението - модернизирането и обновяването на измервателните устройства при оборудванията на доставчика – „ Напоителни системи “ ЕАД, и монтирането на самостоятелни водомери за всеки водоползвател, с цел да се обезпечи качествено и непрестанно водоснабдяване и понижаване на техническите и търговски загуби на вода, не е реализирана. От инсталираните измервателни устройства, благосъстоятелност на сдружението, едвам 26 на 100 са въведени в употреба през интервала 2001– 2019 година, до момента в който повече от половината - 58 на 100, са инсталирани в интервала от 1961 година до 1980 година “, излиза наяве от одита.

В резултат на това са налице огромни отклонения сред източени/транспортирани, подадени и актувани водни маси, най-много при напояване. През 2019 година да вземем за пример разликата е към 135,4 млн. куб. м. при ползване за напояване и близо 13,3 млн. куб. м при ползване за промишлени цели.

Сметната палата установи проблеми в тази област още през 2010 година, когато отхвърли да завери финансовия доклад на тогавашното Министерство на земеделието и храните поради незаведени в салдото му хидросъоръжения, измежду които 11 язовира.

„ Вземанията на „ Напоителни системи “ ЕАД за 2018 година са в общ размер на близо 18,9 млн. лева, а за 2019 година – близо 20,8 млн. лева, образувани от: свързани лица в лицето на Министерството на земеделието храните и горите, продажби, предоставени задатъци, правосъдни разногласия и други настоящи вземания. През 2019 година вземанията от Министерството на земеделието храните и горите по договорите за публичната услуга нарастват с 20 на 100 по отношение на тези през 2018 година поради неизплатени отговорности от страна на министерството към сдружението по посочените нагоре контракти за осъществяване на услугата. Дружеството има вземания и по неразпределени суми от частни правосъдни реализатори в размер на към 1,1 млн. лева за 2018 година, които нарастват с 2 млн. лева през 2019 година и доближават 3,1 млн. лева

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР