Напливът на войници ще задълбочи проблемите на руската армия с

...
Напливът на войници ще задълбочи проблемите на руската армия с
Коментари Харесай

Ще спечели ли войната Русия след частичната мобилизация

Напливът на бойци ще задълбочи проблемите на съветската войска с образованието, снабдяването и въоръжаването

Поражението на съветската войска в Херсонска област докара до радикална смяна в тактиката на Кремъл. Въоръжените сили на Русия в Украйна от дълго време страдат от дефицит на запаси за дейни дейности на над 1000-километровия фронт, само че Москва отхвърляше да реши казуса с най-логичния прийом - мобилизацията.

След сполучливото украинско нахлуване обаче стана ясно, че Русия към този момент не може даже пасивно да се отбранява. Затова на 21 септември, с половин година забавяне, Кремъл разгласи " частична готовност ". Указът на Путин съдържа много разтегливи формулировки, а един от членовете му е засекретен /вероятно там е посочено какъв брой души ще бъдат мобилизирани, като съгласно разнообразни информации по медиите цифрите са сред 1-1.2 млн. души. Кремъл изрично отрича/. Това затруднява оценката дали мобилизацията ще промени неблаприятния за Кремъл ход на войната. Но сигурно може да се предвижда, че ще е доста мъчно тя да се осъществя.

Какво се случва на фронта сега?

Бързото оттегляне на съветската изюмско-купянска формация под опасността от обграждане докара до 150-километров разлом на фронта на изток от Харков. Отстъпилата формация изостави стотици единици бронетехника и артилерия. В резултат войските, изведени от Изюм /най-силните в цялата групировка/, отчасти изгубиха своята боеспособност. Руското командване явно не съумя да откри запаси, които да запълнят тази дупка. В резултат опитът да се спре украинското нахлуване по фронтовата линия по реките Оскол и Северски Донец се провали. Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ минаха през реката и развиват настъплението си към Луганска област.

Руското командване се опита да затрудни украинците, като взриви стената на Пенечежкото водохранилище. Засега е комплицирано да се каже дали задачата ще бъда реализирана.

Защо Русия няма запаси, с цел да спре украинското нахлуване?

Резервите бяха трансферирани в Херсонска област, с цел да се спре там настъплението на ВСУ. Украинските офанзиви към този момент обезпечават постепенно придвижване, само че няма забележителен пробив. В региона на Изюм съветската формация, която няколко месеца безрезултатно се пробва да пробие към Славянск и Краматорск, не получи подкрепления за своя раздължен и незадоволително предпазен западен фланг. Когато подготовката на ВСУ за офанзива на този фланг стана явна, съветското командване просто не откри сили, които да трансферира на застрашения сектор. Така украинското командване осъществя численото си предимство - по разнообразни оценки то е било 1.5-2 пъти по-голямо.

Ако до този миг съветското командване смяташе, че ВСУ не могат да осъществят това предимство, тъй като към момента отстъпват на съветските съединения по огнева мощност, то към този момент стана ясно, че единствено с артилерия няма да могат да се управляват стотици километри фронт - изключително в условия, когато съперникът може и умее да концентрира своите сили, а Русия, най-много нейната авиация, не е в положение да му попречи. Ако това състояние на фронта се резервира, Кремъл неизбежно ще загуби войната.

Може ли мобилизацията да промени съществено обстановката за Русия?

Ако Кремъл счита да продължава войната, мобилизацията е нужна, само че евентуално незадоволителна и закъсняла стъпка. Планираната бройка на мобилизационния апел е засекретена, само че министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу съобщи, че ще е към 300 000 души /не едновременно/. Теоретично, това ще разреши да се удвои числеността на съветските войски в Украйна. Ще може да се провежда ротация и попълване на съединенията.

Някои текстове на указа теоретично разрешават неотложно възстановяване на обстановката с комплектоването - става дума за безсрочното удължение на договорите на настоящите военнослужещи /в това число и на сключилите краткосрочни договори за една " командировка " в Украйна/, и за възбрана за тяхното преустановяване. Последната мярка е подкрепена от незабавно признатите закони, предвиждащи наказателна отговорност за хората, които откажат да водят война. Хипотетично, това би трябвало да стабилизира числеността на съветската формация и да спре приключването на фрагменти.

Но в това решение има и отрицателен миг: високата възможност насилственото преобразяване на краткосрочните контракти в безсрочни да повлияе негативно на моралното положение на войските, където бойците с такива контракти доминират: доброволците бяха набирани с обещанието да проработят големи по съветските стандарти пари за малко време, а в този момент би трябвало да рискуват живота си до края на войната.

Мобилизираните няма да се появят на фронта скоро: по-голямата част от тях ще отидат за комплектоване на нови подразделения, тъй като във към този момент съществуващите бригади и дивизии не могат да се влеят десетки или стотици хиляди души. Съмнително е дали новосъздадените подразделения ще бъдат ефикасни, в случай че бъдат изпратени бързо на фронта. През последните месеци подразделенията, попълнени главно от поданици на самопровъзгласилите се републики в Донбас, демонстрираха ниска успеваемост и резистентност /за разлика от подразделенията на ВСУ и Русия, окомплектовани от доброволци от Донецка и Луганска област, основани преди началото на войната/. За основаване, подготовка и стиковка на боеспособни единици са нужни месеци - това демонстрира в това число и опитът на ВСУ.

Проблемът на Кремъл е, че той се нуждае от спомагателни сили незабавно, защото рецесията за армията му след провалите край Изюм и Купянск не може да бъде решена по различен метод. Продължаващото украинско нахлуване може да докара до това съветската войска да загуби надзор над обширни територии, включително и в Луганска и Донецка области, чието изцяло окупиране бе оповестено за една от главните цели на войната. Междувпрочем, в края на пролетта и началото на лятото, при сходни условия украинската войска съумя да издържи, като загуби единствено няколко града в Донбас. Но въпреки всичко тя воюваше на своя територия.

Освен това въобще не е несъмнено, че съветското МО ще се оправи с " мобилизационните мероприятия ", нужни, с цел да получи армията нови, боеспособни съединения след няколко месеца.

С какви организационни проблеми може да се сблъска Русия?

Теоретично десетки, дори стотици хиляди нови бойци, осведомени със актуалната техника и тактичност, само че нямащи опит във война, биха могли да бъдат мобилизирани без огромно напрежение: единствено числеността на уволнените от армията наборници от трите последни години е над 300 000 души. Те попадат под двата съществени критерия: служили са в армята и имат военна компетентност /макар че не всички са служили в сухопътните войски, въздушно-десантните сили или морската пехота, което значи, че не са годни за неотложно изпращане на фронта/. Има още стотици хиляди уволнили се от армията военнослужещи по контракт /в това число с военен опит от Сирия/.

Но както демонстрират неособено сполучливите акции по наемане на " доброволци " в Украйна, искащите да водят война не са чак толкоз доста, което значи, че мобилизацията ще обхване десетки хиляди хора, които не желаят да вървят на фронта. Но даже на този стадий набирането на фрагменти да завърши сполучливо, ще зародят нови проблеми.

През последното десетилетие в Русия бе разрушена руската система за основаване на нови съединения от мобилизирани. До промяната, осъществена от министъра на защитата Анатолий Сердюков през 2009 година, във въоръжените сили на Русия имаше огромно количество така наречен кадрирани елементи, които не бяха попълнени с персонален състав, само че имаха материална база и офицери, с цел да могат при положение на готовност да се трансфорат в пълноценни съединения. Реформата, която трябваше да редуцира армията и да я направи оптимално пригодна за потребление в районни спорове и антитерористични интервенции, ликвидира тези елементи.

През последните години в армията се появиха десетки нови съединения, само че числеността й съвсем не се усили. Новите съединения не бяха подготвени за банкет на мобилизирани: огромна част от бригадите и дивизиите просто съществуваха в отслабен състав поради дефицит на хора. Именно в подобен тип те се насочиха на война. Теоретично, те биха могли да бъдат попълнени с мобилизирани, само че не могат да одобряват огромен брой. Така че за огромна част от мобилизираните просто не съществува организационна конструкция.

Основният проблем е неналичието на офицери, имащи опит в актуалната война. Тези, които ще бъдат мобилизирани от запаса, също се нуждаят от ново образование и няма да могат да пристъпят неотложно към подготовка на новите бойци. Опитните офицери са на фронта и надали могат да бъдат всеобщо отзовани, с цел да образоват новобранци и да предават военен опит.

Могат да зародят и проблеми с въоръжението. За седем месеца война съветската войска загуби хиляди единици техника /дори остаряла, изтеглена от складовете, с цел да размени унищожената съвременна/. Не е ясно дали на базите има задоволително изправна техника, нужна за въоръжението на десетки съединения със стотици хиляди военнослужещи.

Руското командване не сподели, че може дейно да ръководи релативно неголямата формация, настояща в Украйна. При нарастване на числеността казусът с ръководството единствено ще се задълбочи.

Това се отнася и за снабдяването - командването по този начин и не съумя да провежда снабдяването на релативно дребна формация /особено там, където не могат да се употребяват жп линиите, защото армията изпитва дефицит на камиони и специфична техника/. В изискванията, при които ВСУ към този момент могат да нанасят удари по инфраструктурата и складовете на десетки километри от фронта, не е ясно по какъв начин ще се доставя огромна формация. За да се промени обстановката, ще би трябвало да се активизират освен бойци и офицери, само че и автотранспорт.

Нощни рейдове, пияни мобилизирани и бардак във военните елементи

Към края на третия ден от " частичната готовност " в Русия в някои региони провеждат лов на мъже, хиляди руснаци се пробват да изоставен страната с всички вероятни способи, а първите мобилизирани към този момент се приготвят за война. В доста райони призовки получиха даже мъже, които не подлежат на готовност. В Бурятия да вземем за пример призовките се раздават непрекъснато, както на младежи, по този начин и на многодетни татковци и пенсионери, които сякаш би трябвало да са предпазени от изпращане на фронта. Призовки бяха раздадени и на доста от задържаните на антимобилизационните митинги, които избухнаха незабавно след обръщението на Путин.

По области са спуснати бройки, които би трябвало да се реализиран - да вземем за пример в Дагестан би трябвало да са мобилизирани 13 000 души, в Якутия - 3300 хиляди, в Приморския край - 7700, в Крим - към 5000. По данни на " Медуза " активизират на първо време хора от селските региони, където няма медии,  нито съпротива, и поддръжката за войната е по-силна.

Подновиха са опитите за подпалване на военни комисариати. Само за една нощ коктейли " Молотов " бяха хвърлени по пет здания, само че нито една от тях не изгоря изцяло.

Руснаците всеобщо напущат страната. Часове след изказването на Путин свършиха всички самолетни билети за страни, за които не се желае виза, въпреки че те се продаваха на галактически цени. На летищата мъжете в детайли се разпитват за задачата на пътуването и ги предизвестяват за заплахата от бягство от армията. Огромни опашки се образуваха на сухопътните граници с Грузия, Казахстан и Финландия. Само за един ден през границата с Финландия са минали 7000 души, от които 6000 са руснаци. Но и тази страна, сходно на балтийските, счита да затвори границата си за руснаци с туристически визи.

В медиите започнаха да се появяват видеа по какъв начин на процедура върви мобилизацията. На доста от тях се виждат мъже в нетрезво положение. На други - по какъв начин мобилизираните спят по пода. " Доведоха мобилизираните в Чита, а нищо не е готово. Местата не са оборудвани, а във военната част не пускат. Казаха, че мъжете би трябвало да спят извън: кой - в рейса, кой - напряко на земята. Освен това всички са гладни. И пияни ", споделя пред " Важни истории " един от роднините на мобилизираните от Забайкалието.

Източник: 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР