Написаното в доклада на финансовият министър Росица Велкова до Министерския

...
Написаното в доклада на финансовият министър Росица Велкова до Министерския
Коментари Харесай

БНБ: Няма никакво основание за промяна на курса на лева към еврото

Написаното в отчета на финансовият министър Росица Велкова до Министерския съвет умозаключение, че при сегашните параметри на бюджета, водещи до голям недостиг има заплаха от "... смяна на закрепения към сегашния миг курс на лв. към еврото ", породиха сериозен ажиотаж в медии. По този мотив Българска народна банка изпрати известие до Българска телеграфна агенция в което се споделя, че няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, а сходни изказвания са " некомпетентни и безотговорни ".

" Международните валутни запаси на Българската национална банка (които обезпечават левовете в обращение - бел. ред.) са на най-високото си равнище за последните 30 години. Подобни изказвания за смяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни ", написа в отговора на Българска народна банка до Българска телеграфна агенция.

Самото споменаване на алтернатива като риск или опция за промяна на закрепения курс в документ, изключително на такова високо държавно равнище като Министерски съвет меко казано е жестоко недовиждане. Това основава риск в обществото да зародят страхове и настроения, които могат да имат директни и напълно нелеки стопански резултати.

Още повече, че както е показала в писмото си Българска народна банка, валутните запаси, които обезпечават закрепения курс на сегашните му равнища, са на най-високото си допустимо ниво. Освен това, те се ръководят по най-консервативния и рационален метод, в цялостно благозвучие на текстовете на Закона за Българска народна банка, в които са записани съответните правила за това.

Именно Валутния Борд в чиято основа е закрепения курс на лв., не разрешава на държавните управления у нас да развързват прекалено бюджетния недостиг - тъй като когато това стане и финансовите пазари откажат да финансират безразсъдно разрасналия се недостиг, страната няма право да вземе заем от Централната банка. С други думи, валутния ръб не разрешава на политиците да изнудват Централната банка да финансира финансовите им своеволия.

Тези правила , забраняващи финансиране на държавни бюджети у нас, на хартия съществуват и при ЕЦБ , само че още до момента в който Марио Драги бе неин началник, бе открита правна формула въпросните ограничавания да бъдат заобиколени. И това " заобикалян " костваше " фискален отпадък " в размер на трилиони евро, който " гние " в активите на Евросистемата, и с който е обвързвано сериозното разгръщане на бюджетните дефицити и свръхзадлъжнялостта на редица страни от еврозоната.
 Финансовият министър: Бюджетът е в сериозно положение, нужен е спомагателен еднократен налог
Финансовият министър: Бюджетът е в сериозно положение, нужен е спомагателен еднократен налог

При настоящето положение на фиска и дума не може да става за Еврозоната, излиза наяве от думите на Росица Велкова
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР