Написано на ръка писмо от Зигмунд Фройд, което разкрива сантименталната

...
Написано на ръка писмо от Зигмунд Фройд, което разкрива сантименталната
Коментари Харесай

Писмо на Зигмунд Фройд отива на търг

Написано на ръка писмо от Зигмунд Фройд, което разкрива сантименталната страна в характера му и хвърля взор върху живота му на прочут емигрант евреин след настъплението на нацистите, ще бъде изложено на търг в Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.

Писмото, написано на немски език на 21 юни 1938 година, е изпратено няколко седмици откакто Фройд избягал от нацистите в родината си Австрия и се преместил в Лондон. Писмото е адресирано до филантропа Маргарет Стонборо-Витгенщайн.

" То разкрива по-деликатната страна в характера на бащата на психоанализата – съобщи Джоел Уайтбук, който е създател на книгата " Фройд: Биография на един интелектуалец " и началник на стратегия за психоаналитични проучвания в Колумбийския университет. – Хората имат визия за Фройд като за образован човек, само че той е бил също доста сензитивен към обкръжението си и естетиката. "

В писмото Фройд утешава Стонборо-Витгенщайн след самоубийството на някогашния й брачен партньор и й задава въпроси за психологичното й положение.

" Необичайната динамичност сред двамата като другари и като взаимоотношения сред доктор и пациент е била постоянно срещана и част от виенския живот – означи Уайтбук. – Писмото демонстрира какъв брой близка е била връзката сред еврейската общественост и културния и теоретичен свят по това време. "

Стонборо-Витгенщайн е щерка на един от най-богатите австрийци през XX век Карл Витгенщайн и сестра на философа Лудвиг Витгенщайн.

Фройд написа писмото към края на дните си. Когато най-сетне се открива в Лондон, той е 83-годишен и обиден от рак. Умира година по-късно, на 23 септември 1939 година

Писмото е купено от израелски колекционер на търг в Европа и ще бъде препоръчано още веднъж за продажба на 3 декември. Началната му цена е 6000 $.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР