Написани в различно време, но останали в историята като най-добрите.

...
Написани в различно време, но останали в историята като най-добрите.
Коментари Харесай

10-те най-добри трилър книги за всички времена

Написани в друго време, само че останали в историята като най-хубавите. Наскоро от английското издание „ The Telegraph “ оповестиха най-хубавите трилъри за всички времена. В селекцията попаднаха 20 заглавия, от които ние пък подбрахме 10-те най-хубави. А, в случай че вие сте пропуснали някое от тях, то бързо би трябвало да наваксате.

По множеството от тези творби са направени кино и ТВ версии, а на някои и по няколко. И естествено, че филмите не могат да се сравнят с въздействието на книгата. Най-ранно написаната история в листата е „ Граф Монте Кристо “ на Александър Дюма, а най-прясното произведение „ Шифърът на Леонардо “ на Дан Браун. Листът е формиран по година на написване.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 1. “Граф Монте Кристо “, Александър Дюма (1844)

Действието се развива във Франция, Италия, острови в Средиземно море и Ливан, по време на историческите събития от 1815 – 1838 (от директно преди Стоте дни до царуването на Луи-Филип) година. Историческата рамка е главен детайл от книгата.

Приключенска история, основно ангажирана с тематиките за вярата, справедливостта, възмездието, милостта, прошката. Фокусира се на човек, който е незаслужено хвърлен в пандиза, бяга, натрупва положение и се приготвя да отмъсти на тези, които са виновни за задържането му. Но проектите му имат опустошителни последици, както за отговорните, по този начин и за почтените.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 2. “Третият “, Греъм Грийн (1949)

В основата на „ Третият “ са прекарванията на Греъм Грийн в Западна Африка. Когато отпътува за окупирана Виена, с цел да работи над сюжета на “Третият (The Third Man) “, основан по описа със същото име, руските разузнавачи там го подозират, че към момента работи за МИ-6.

Подхвърлена имитация от шпионин за нарушителите, които употребяват отходните канали на Виена, въодушевява Грийн да употребява мястото за сцените на гонене. Мнозина считат, че първообраз на Хари Лайм – основния воин в трилъра, е Ким Филби. Самият Грийн написа във вестникарска публикация, че е употребявал определението „ третият “ доста преди да бъде използван за Филби.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 3. “Щамът Андромеда “, Майкъл Крайтън (1969)

Може би не е най-известната творба на Крайтън, само че по нея има снимани не един, а цели два едноименни кино лентата. Американски проучвателен сателит се приземява спешно в малко градче от Средния Запад.

Часове по-късно всички поданици и екипът, изпратен да прибере спътника са мъртви… Всички с изключение на двама. Свикан е свръхсекретен екип за битка с вируси и биологични и конкуренцията стартира. Защото последователно ветровете ще отнесат вируса към Западното крайбрежие, където евентуалните жертви ще са десетки милиони.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 4. “Денят на чакала “, Фредерик Форсайт (1971)

Френската терористична организация ОАС е особено наета, с цел да убие президента на Франция Шарл дьо Гол. Както всички военни организации, намиращи се под поддръжката на френските спецслужби, ОАС е подготвена да извърши задачата си непременно. Атентаторите попадат на наемен палач с псевдоним „ Чакала “. След като му е даден огромен хонорар, той приема задачата и стартира детайлна подготовка.

Скоро спецслужбите откриват името му – Чарлз Харолд Калтроп. Започва подготовката за възпирането на килъра. Разкрито е и местоположението му. По това време Чакала причаква дьо Гол с пушка на площад “18 юни 1940 “ и пропуща с изстрела. След като нарушителят е открит, той убива млад служител на реда с пушката, само че пристигналият с служителя на реда контрольор Клод Лебел убива Чакала.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 5. “Кери “, Стивън Кинг (1974)

След скандал със съучениците си 17-годината Кери открива, че има дарба да мести и трансформира предмети със силата на мозъка (телекинеза). Тя стартира да упражнява и развива тези си умения и открива, че има и телекинетични качества.

Обладана от гнева, провокиран от отношението на съучениците си, Кери провокира всеобщи пожари в града, при които умират доста хора. Майка й пък пробва да я убие, тъй като счита, че е обладана от Сатаната, и я наръгва с нож. Кери употребява качествата си и стопира сърцето на майка си, причинявайки гибелта й.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 6. “Челюсти “, Питър Бенчли (1974)

Полицейският шеф на остров Амити се пробва да пази летовниците от гигантска човекоядна бяла акула, само че среща опозиция от градския съвет, който желае плажовете да останат отворени за летния сезон. След няколко набези, полицейския шеф търси помощта на морски биолог и професионален ловджия на акули.

Филмът на Стивън Спилбърг по книгата е считан за вододел в историята на киното, бащата на летните касоразбивачи. Има три продължения, нито едно от които не е с присъединяване на Спилбърг или Бенчли.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 7. “На лов за Червения октомври “, Том Кланси (1984)

Нова, свръхмодерна руска нуклеарна подводница – “Червеният октомври “ – е на път към американския бряг под командването на капитан Марко Рамиус (Конъри). Американското държавно управление мисли, че Рамиус ще нападна.

Един от специфичните сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ (Болдуин) има друга концепция: той мисли, че Рамиус желае да дезертира от Съветската войска, само че има единствено няколко часа да го откри и потвърди тезата си. Защото съветската флота и военновъздушните сили също се пробват да открият Рамиус.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 8. “Време да убиваш “, Джон Гришам (1989)

9-годишната Тоня Хейли е брутално изнасилена, пребита и захвърлена край пътя от двама пияни младежи. Те са задържани незабавно в бар, където се хвалят с това, което са създали. Жителите на Клантън са шокирани и ужасени. Но когато Карл Лий, бащата на потърпевшото момиче, разстрелва безусловно от упор нарушителите на излизане от съда, градът се разделя на две.

Убийство или екзекуция? Правосъдие или възмездие? Защото изнасилвачите са бели, съдията е бял, а Карл Лий е негър. Единственият човек, на който той има вяра, е Джейк Бриганс – млад, упорит юрист, мечтаещ за огромни каузи и медийна популярност. Също бял.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 9. “Място за ликвидиране “, Лий Чайлд (1997)

Историята ни среща с тайфа, които вършат доста пари и са ненадминати в специалността си. Те пазят строго своята загадка като са подготвени да убият всички отдадени или подозрителни. Плановете им се реализират сполучливо, досега, в който пътищата им не се пресичат с Джак Ричър, който е някогашен боен сътрудник. Героят стана прочут и от кино лентата на режисьора Кристофър Маккуори, като основната роля на Ричър е поверена на Том Круз. Продукцията е екранизация на трилъра “Един изстрел “.

 10-те най-хубави трилър книги за всички времена 10. “Шифърът на Леонардо “, Дан Браун (2003)

Докато е в командировка в Париж, харвардският професор по история на знаците Робърт Лангдън е разсънен измежду нощ: един възрастен организатор в Лувъра е погубен в музея. Край натрупа му полицията намира загадъчен код. Докато се пробва да го разгадае, Лангдън с учудване открива, че той води до пътека от кодове, скрити в творбите на Леонардо – кодове, изложени пред очите на всички, и въпреки всичко съобразително скрити от художника.

Лангдън сплотява силите си с надарената френска криптографка Софи Нево и открива, че починалият организатор е бил брат от Ордена на Сион – скрито общество, към което са принадлежали сър Исак Нютон, Ботичели, Виктор Юго, Леонардо и други фамозни персони.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР