Напасването на множество интереси - от тези на фермерите в

...
Напасването на множество интереси - от тези на фермерите в
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ одобри най-мащабната данъчна реформа от 30 години

Напасването на голям брой ползи - от тези на фермерите в Монтана до тези на капиталовите банкери от Уолстрийт - накара някои медии да сравнят процеса с нареждане на кубче на Рубик.

© JONATHAN ERNST Още по тематиката
Тези неизтребими данъчни убежища

Изтеклите документи Paradise Papers за офшорните схеми на международния хайлайф ще засилят натиска за битка с избягването на налози, само че въобще няма да е елементарно
10 ное 2017
Данъчната промяна на Тръмп към този момент влиза за разискване

Освен че ще облекчи част от бизнеса и жителите, ще докара до растеж на дълга
4 ное 2017
Американската стопанска система ненадейно резервира бързия си ритъм на напредък

Брутният вътрешен продукт е повишен с 3% през третото тримесечие макар поредицата от урагани
28 окт 2017 Според републиканците, които поддържаха плана, това ще подтиква стопанската система.

Демократите считат, че най-голяма изгода ще имат американците с най-високи приходи и измененията ще доведат до 1.4 трлн. $ дълг за 10 години. Американският сенат утвърди най-мащабната промяна на данъчното законодателство в страната от 1986 година насам, която ще засегне всички - от мултинационалните корпорации през междинния и дребния бизнес до приходите на служащите. Според републиканците, които застанаха зад плана, това ще подтиква стопанската система. Според демократите, които изрично му се опълчиха, той дава най-голяма изгода на американците с най-високи приходи и прибавя през идващите 10 години нови 1.4 трлн. $ народен дълг към към този момент насъбраните над 20 трлн. $. Текстът би трябвало да бъде координиран с версията, утвърдена от Камарата на представителите, след което да бъде подписан от президента Доналд Тръмп. Това евентуално ще стане през тази седмица, тъй като Тръмп желае да разгласи първата огромна законодателна победа на републиканците, откогато преди година те завоюваха двете камари на Народното събрание и Белия дом. Конгресмени и сенатори републиканци разчитат данъчната промяна да им помогне в акцията за опазване на местата им или продобиване на нови в частичните избори през ноември 2018 година

Без поддръжка на демократите

Реформата обаче беше прокарана през Сената, без да се търси поддръжка от опозицията. Проектът, заемащ към 500 страници, беше показан обществено едвам няколко часа преди гласуването в петък вечерта. Подобно на версията за Камарата на представителите и тази беше готова на практика секретно - от шепа републикански водачи и съветници на Тръмп. Редовите републиканци не можаха да прибавят съвсем нищо, а демократите бяха изолирани от подготовката.
Преди гласуването водачът на демократите Чък Шумър съобщи, че " това е развой и артикул, с които никой не може да се гордее и всички би трябвало да се срамят ", в това число тъй като " ще натъпче още повече пари в джобовете на богатите и най-големите корпорации, до момента в който в това време покачва налозите на милиони американци от междинната класа ".
Сенаторът републиканец Боб Коркър също гласоподава срещу и се наложи вицепрезидентът Майк Пенс да добави гласа си като ръководител на Сената, с цел да се стигне до крайния резултат - 51 против 49 гласа.

Промените

Победата е значима за републиканците и тъй като цяла година те не успяваха да прокарат какъвто и да било по-значителен закон. Освен това тя идва в един от най-лошите дни за Тръмп, тъй като неговият някогашен консултант по националната сигурност Майкъл Флин призна пред съда, че е излъгал ФБР при показанията си за връзките на екипа на президента с Русия.
Първоначалната версия на закона беше показана като данъчни съкращения в интерес на към 70% от фамилиите от междинната класа. Но версията на Сената покачва налозите за милиони други, защото отстрани отстъпките от щатски и локални налози и самостоятелни съкращения от края на 2025 година
За бизнеса нещата стоят по-добре - корпоративният налог се понижава от 35% на 20% (предстои обаче да се дефинира дали от идната година или от 2019 година - каквито са двата утвърдени варианта) и се оферират огромни данъчни облекчения за притежателите на дребни компании, които не са проведени като обичайните корпорации. Републиканците споделят, че това ще подтиква икономическата интензивност и по този начин ще се компенсира загубата на 1.4 трлн. $ доходи в бюджета. Няколко разбора на законопроекта, в това число и на специфичното бюро към Конгреса, заключиха, че това не е правилно. Напасването на голям брой ползи - от тези на фермерите в Монтана до тези на капиталовите банкери от Уолстрийт - накара някои медии да сравнят процеса с нареждане на кубче на Рубик.
Законът визира голям брой други регулации и стратегии:
- Нанася се най-тежкият до момента удар по здравната промяна " Обамакеър ", защото се анулира условието всеки американец да има здравна осигуровка. Останалата част от " Обамакеър " остава, само че размерът на вноските ще се увеличи и милиони хора няма да могат да си ги разрешат.
- Разрешават се сондажи за нефт и газ в народен парк в Аляска (за да бъде извоювана сенатор Лиса Мурковски от щата) и природозащитниците, борещи се десетилетия за отбрана на тази територия, са изправени пред тежко проваляне.
- Увеличават се налозите върху активи, притежавани зад граница от американски мултинационални компании. Майкъл Флин призна, че е излъгал ФБР за Русия и Турция
Майкъл Флин, някогашният консултант по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп, се призна за отговорен, откакто ФБР го упрекна, че е излъгал в показанията си за контакти с съветския дипломат в Съединени американски щати, оповестиха американски медии. Освен това прокуратурата го упреква, че не се е записал като лобист в интерес на турското държавно управление. Според телевизионната мрежа ABC Флин е подготвен да свидетелства, че президентът му е дал указания да се свърже с руснаците, до момента в който е бил в предизборна акция. Това е най-високопоставеният член на предизборния екип на Тръмп и на първичния му екип в Белия дом. Бившият военачалник се задържа на поста по-малко от месец и бе уволнен през февруари. Той е централна фигура в следствието на специфичния прокурор и някогашен шеф на ФБР Робърт Мюлър за това дали Русия се е месила в предизборната акция през 2015-2016 година и има ли скрит план на екипа на Тръмп с руснаците за взаимни дейности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР