Напълно забравени от спасители и институции. Така жители на Слатина

...
Напълно забравени от спасители и институции. Така жители на Слатина
Коментари Харесай

Бедстващи жители от село Слатина: Забравени сме от спасители и институции

Напълно забравени от спасители и институции. Така поданици на Слатина описаха обстановката в селото след потопа пред bTV.  Според тях те са били пренебрегнати за сметка на другите потърпевши села в Карловско.

Истински апокалипсис се вижда на всички места. Огромни могили от дървени трупи, довлечени от реката, затрупват селото. Автомобили са влачени като кибритени кутии и сега са затиснати сред големи дънери.

" Дори не ни обърнаха внимание да дадат публичност, а ситуацията ни е трагично ", споделят локални.

По думите на Кристина Минчева в първият ден на бедствието кметът стоял по джапанки и не правил безусловно нищо. " Нито организираше хора, нито спасяваше поданици ", сподели тя.

Тя описа, че къщата на баба й била цялостна с вода, а старата жена била ранена, с пукнато ребро.

" Едва е съумяла да качи на горния етаж. В петъчния ден никой не отиде да ревизира дали е добре или е жива, звънях на кмета, на Гражданска отбрана. Ние сами, безусловно, газейки до втория етаж, я извадихме и я пренесохме през водата. Сега е настанена в Карлово в друго наше жилище ", описа още Христина Минчева.

Младата жена твърди, че не е имало нито военна помощ, нито пожарна.

" Нагоре в селото още има хора. Чак през вчерашния ден бяха отишли да им занесат храна и вода. Изобщо не са отишли да ги видят дали са живи. Няма военна помощ, нито от пожарната са тук. Двама служители на реда единствено видях през вчерашния ден. Нямаше никаква организация от страна на кмета на селото, даже не беше уведомил кмета на Карлово ", сподели още Минчева.

" В първия ден на бедствието просто обикаляхме да забележим дали има умряли и в действителност ранени хора. Подал съм сигнал към пожарната, Гражданска отбрана, общината ", съобщи на собствен ред кметът на селото Петър Делков.

Като пристигнаха от Гражданска отбрана споделиха, че не могат да стигнат. В петък всичко беше под вода. Вчера следобяд пристигнаха от пожарната, добави Делков.

По-рано и други поданици на селото споделиха, че са изоставени от институциите.

Тази заран към 8,30 часа не се виждаше тежка техника, която да разчиства. Селото е откъснато на две елементи. 

Екипи на БЧК-Пловдив през вчерашния ден бяха в Слатина, с цел да занесат вода, дезинфектанти, препарати на потърпевши. Те дефинираха ситуацията като извънредно тежка.

Междувременно кмета на София Йорданка Фандъкова изпрати екипи на Доброволното формирование на Столична община в село Слатина. Шест доброволци към този момент са на терен и ще оказват помощ на потърпевшите от наводнението, оповестиха от общината.

През предишните дни екипите на " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столична община работиха в с.Каравелово, където изтеглиха 41 индивида благодарение на лодки и алпийска техника.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР