Напълно възможно е България да блокира междуправителствени проекти със Северна

...
Напълно възможно е България да блокира междуправителствени проекти със Северна
Коментари Харесай

Външният министър заплаши да спре общи проекти със Скопие след побоя над българин в Охрид

" Напълно допустимо " е България да блокира междуправителствени планове със Северна Македония, в случай че Скопие не извърши условията на София. Това стана ясно от изявление в сряда на служебният министър на външните работи Николай Милков .

То се състоя след закрито съвещание на Комисията по външна политика в Народното събрание, на което бяха изслушани Милков и българският дипломат в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов . Изслушването беше по отношение на правата на българите в РСМ.

Близо седмица по-рано българинът Християн Пендиков беше пребит в Охрид и получи тежки контузии, от които се лекува във Военномедицинска академия (ВМА) в София. По думите на Милков нападнатият мъж е получавал закани, откогато е във ВМА.

„ За мен е нонсенс да се разисква въпросът за екопътека на планината Беласица сега в който Пендиков лежи в болничното заведение “, сподели Милков. „ Ние даваме приоритет сега на планове, които са свързани с осъществяване на уговорките в отбрана на правата на българските жители и на тези, които са с българско национално съзнание “, добави той.

" Ще предприемем решителни стъпки в границите на всички интернационалните организации в двустранен разговор и в границите на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, която Република Северна Македония сега ротационно ръководи ", сподели Милков. " Ще преразгледаме редица съставни елементи и детайли на нашето двустранно съдействие " със Скопие, сподели още министърът.

Българският дипломат в РСМ Ангел Ангелов сподели, че ще остане в България, до момента в който не бъдат видени признаци на смяна и опция той да се върне назад. Това по негови думи е „ знак на твърдо отношение ".

Милков също по този начин заплаши, че " Северна Македония може с десетилетия да не стартира договаряния за влизане в Европейски Съюз, в случай че не извърши поетите от нея задължения ". Преговорите за участие на страната в Европейски Съюз публично през юли 2022 година, откакто две години по-рано София наложи несъгласие над началото им в резултат на разногласия за езика и историята.

Оттогава е имало няколко набези, свързани с културни клубове, откакто през 2022 година породи напрежение в два български клуба в Северна Македония и един македонски в България.

Последният сходен случай е побоят на Пендиков. Според известие на македонската прокуратура, представено от Българска телеграфна агенция, на 19-и януари в кафене в Охрид обвиненият за нападението мъж се е доближил до маса, на която седял човек, блъснал го по главата с думите " Не те е позор да си българин " и си тръгнал. По-късно той и още двама мъже нанесли тежки удари по главата и тялото на Пендиков, като са счупили челюстта му.

Той беше пренесен с държавен аероплан ден след нападението и беше опериран в понеделник. В четвъртък ВМА заяви, че положението му се усъвършенства и е изведен от реанимация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР