Напълно очаквано през миналата седмица шефовете на Формула 1 обявиха,

...
Напълно очаквано през миналата седмица шефовете на Формула 1 обявиха,
Коментари Харесай

Кой ще заеме мястото на Китай в календара на Формула 1?

Напълно предстоящо през предходната седмица шефовете на Формула 1 оповестиха, че и през 2023 година конкуренцията за Гран При на Китай няма да се организира поради битката с COVID-19 в азиатската страна. Сега въпросът е кое съревнование ще заеме мястото на старта в Шанхай, а главните любимци за това са Португалия с „ Портимао “ и Турция с „ Истанбул парк “.
 Официално: Без Гран При на Китай Официално: Без Гран При на Китай
В португалските медии се твърди, че договорът за домакинство на Формула 1 следващата година към този момент е подписан и ще бъде публично разгласен в края на тази седмица. Един проблем обаче е, че на 16 април на пистата в региона Алгарве има планувано съревнование на Световния шампионат за устойчивост (WEC), което ще би трябвало да бъде изместено, с цел да може да се организира и Гран При на Португалия. На хартия това може да се реализира елементарно, само че на практика поради подредбата на календара в WEC и заетостта на „ Портимао “ в тази част на годината ще бъде малко по-трудно, само че не и невероятно.
 Португалия сменя Китай в календара на Формула 1? Португалия сменя Китай в календара на Формула 1?
От логистична позиция по-лесна за образуване ще бъде Гран При на Турция, която да се организира на 16 април. Това би разреши и изместването на плануванаъа за 30 април Гран При на Азербайджан със седмица по-рано, с което да се спести едно от най-трудните пътувания за тимовете в хода на сезона. Към момента единствено седмица след старта в Баку е планувана и втората в историята Гран При на Маями.

Други претенденти да заемат мястото на Китай са Франция и Малайзия, само че те са по-скоро новобранци и очакванията там не са огромни. Вариантът надпреварата на „ Шанхай “ въобще да не бъде заменяно и по този начин календарът за следващата година да остане с 23 кръга наподобява малко евентуален.
 Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година
Естесвено това кое съревнование ще заеме мястот на китайското ще зависи и от готовността на уредниците да заплатят съответната такса за домакинство. Смята се, че точно това е огромното преимущество на Португалия, където притежателите на „ Портимао “, а и локални управляващи, са подготвени да заплатят по-висока сума, в сравнение с техните сътрудници от Турция.

Решението за това кое съревнование ще се организира на 16 април се чака да бъде взето този петък, когато ще се организира идващото съвещание на Световния моторспорт съвет на ФИА.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР