Напълно е възможно по-голямата част от екипажа да не са

...
Напълно е възможно по-голямата част от екипажа да не са
Коментари Харесай

Над 10 години затвор грозят моряците на Верила, посочи адвокат по морско право

Напълно е допустимо по-голямата част от екипажа да не са наясно с обстановката, обвързвана с дрогата, сподели юристът по морско право Владимир Владимиров

Възможно ли е 500-те килограма кокаин, открити на борда на арестувания в Ирландия български кораб „ Верила ”, да са натоварени без знанието на екипажа? На плавателния съд, който е благосъстоятелност на БМФ и плава под малтийски байрак, има 17 български моряци. Корабът е плавал с товар от пшеница от Монреал, Канада, към Европа. Темата в ефира на „ Здравей, България ” по NOVA коментира юристът по морско право Владимир Владимиров.

„ В момента моряците не са задържани. Те са дали непринудено единодушие да бъдат разпитани и да дадат информация по случая, без против тях да бъдат повдигнати съответни обвинявания или да има обвинени лица ”, акцентира юристът.

По думите му е изцяло допустимо по-голямата част от екипажа да не е бил наясно с контрабандата на дрога. „ Елементарната логичност изисква обаче най-малко един човек да знае за дрогата, с цел да пусне джипиеса, преди да изхвърли кокаина през борда. Но във всички случаи за това се изисква организация на високо интернационално равнище. Това не е самодейност на някой от моряците ”, безапелационен е Владимиров.

„ В този случай сме изправени пред един извънредно противен случай, в който цената на дрогата е над 20 милиона евро.

Но в случай че се стартира следствие – би трябвало да се откри схемата на осъществяване на това закононарушение.

Трябва да се регистрира и това, че самото транспортиране на наркотични субстанции, съставлява настрана закононарушение, без значение дали ще бъде регистрирано като част от незаконна скица.

Присъдите са извънредно тежки – към и над 10 години затвор ”, акцентира той.

По думите му към момента корабът не е публично иззет, а единствено арестуван.  " Убеден съм, че към този момент оперативна информация се разменя сред предствители на българското Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи със съответните служби в Ирландия ", добави юристът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР