Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание ...

Как да разберем дали в плодовете и зеленчуците има химикали

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестове. Бъдете особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове, каза Георги Суслянок, доцент в катедрата по биотехнологии в Московския университет, предаде БГНЕС.
"Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи. Ако изглеждат перфектно, имат ярък неестествен цвят и когато се режат, виждате бели ивици, тогава те най-вероятно съдържат нитрати. Обърнете внимание на дръжката – при чистите от химия домати тя не е голяма", подчерта специалистът.

Какво може да засадите в градината през юни? Какво може да засадите в градината през юни?
През първия месец от лятото все още не е късно да засадите определени култури в градината си. Земята не се е затоплила достатъчно, но с...
Според експертът трябва да обърнете внимание не само на размера, цвета и миризмата. Например краставиците трябва да имат семена и ако те почти отсъстват зеленчукът е отглеждан с пестициди.
При ябълките, добави експертът трябва да се търсят петна и други „малки недостатъци”, защото те просто показват липсата на химикали в тях. А наличието на черни точки върху ягодите издава съдържанието на нитрати. В пулпата на динята не трябва да има жълти влакна. Те също са признак за наличие на нитрати.
Суслянок посъветва да не се купуват зеленчуци и плодове извън сезона и по възможност да се отдава предпочитание на местното производство.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com