Нападки само вие сте виновни за инфлацията“ и призиви за

...
Нападки само вие сте виновни за инфлацията“ и призиви за
Коментари Харесай

ГЕРБ vs. ПП-ДБ: „На война срещу веригите“ или изкарване на земеделието от „трета глуха“?

Нападки „ единствено вие сте отговорни за инфлацията “ и апели за война на страната против питателните вериги против оферти, въпреки и единствено щрихирани, за оптимизация в работата на регулаторите и стратегия за изваждане на земеделието от „ трета глуха “. Така мина икономическият спор сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в ефира на bTV тази заран.

Болезненият проблем с високите цени и инфлацията е въпрос от първостепенно значение за депутатите в 49-ото Народно заседание, само че броени дни преди изборите на 2 април популизмът елементарно взима връх. От първия лагер се чуха най-вече обвинявания, примесени с извадени от подтекста съпоставения на числа и то отпреди години. Опит за формулиране на решения имаше от страната на съперниците.

„ За инфлацията сте отговорни единствено вие “, счита Добрев, визирайки Политическа партия.

Действително равнищата ѝ започнаха да се повишават още през лятото на 2021 година, само че същинският растеж пристигна през 2022 година, белязана от войната в Украйна. Критиките против ръководството на „ кабинета Петков “ са във връзка със забавянето на обезщетенията за бизнеса.

„ Исторически инфлацията е най-високата за България от края на предишния век, в другите страни обаче е втората най-ниска в Източна Европа – измежду страните, които са най-близко до военния спор. Само в Румъния е малко по-ниска от нашата “, означи икономистът Георги Ганев от Демократична България.

Според специалистите инфлацията е съсредоточена в питателните артикули. Затова и предлагането на ПП-ДБ е обвързвано със стимулиране на производството, редуциране на разноските и веригите на доставки, тъй че локалната продукция да стане по-конкурентна и по-евтина.

Предложенията на ПП-ДБ включват:
влизане в Шенген и еврозоната;повишаване на приходите посредством вложения поравно във всички райони,конкретно за инфлацията – задействане на регулаторитеи ясна стратегия за дребни и междинни ферми.
„ Инфлацията е най-голяма, където земеделието е в „ трета глуха “, сподели Лена Бориславова от Политическа партия, напомняйки, че България от години внася съществени артикули като яйца и зеленчуци, макар че е била и може да бъде чист производител. Според нея неприятната политика и занемаряването на бранш земеделие са съществена причина за високото равнище на цените.

„ Оставете родното произвеждане, в края на ръководството на ГЕРБ бяхме петата най-ниска инфлация в Европейски Съюз, в този момент сме 23-та – от отличника станахме опашкарят “, отговори на това Делян Добрев.

Припомняме, че последното ръководство на ГЕРБ завърши на 12 май 2021 година, близо година преди експлоадирането на войната в Украйна, която тласна инфлацията внезапно нагоре най-много поради резултата върху енергоносителите.

В търсене на решение против високите цени и инфлацията Делян Добрев още веднъж сподели, че не схваща за какво служебното държавно управление не желае да води война с веригите, които „ надписват 100% надценка “ и „ си разрешават всичко “.

„ Войната би трябвало да е на регулатора, а не страната да потиска бизнеса “, означи Лена Бориславова и акцентира на нуждата от ефикасна работа на органите, както и от промяна на управленията с изминал от години мандат.

С думите, че инфлацията не е статически индикатор, а „ това, което бърка безочливо в джоба на всеки български жител “, Томислав Дончев заключи, че каквито и ограничения да се разискват, на първо място би трябвало да има работещи парламент и държавно управление. По какви съответни принадлежности и политики биха работили от ГЕРБ не стана ясно. Бившият вицепремиер въпреки всичко отхвърли изрично концепциите на служебната власт за налагане на ценови тавани.

Що се отнася до казуса с недостига, който би трябвало да е под 3%, само че се обрисува към 6,8%, икономистът Георги Ганев изясни, че: „ Въпросът с дълга е дали пораства по-бързо от националния приход. “ Според него няма изпреварване.

Проблемът с корупцията

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ обвърза проблмеите с цените с ниските приходи, а като една от аргументите за равнището им уточни корупцията.

„ Тънкият портфейл е в следствие от тънките автомагистрали “, сподели той, препращайки към инспекциите на Северната дъга, посочили неналичието на 30% от асфалта. Според кандидат-депутата това е образец за причинно-следствената връзка – спестените десетки милиони от материали в този момент ще би трябвало да се компенсират с пари от данъкоплатеца.

От ГЕРБ акцентираха, че в тази ситуация става дума за „ една компрометирана ядка “. Тепърва предстоят по-задълбочени проучвания на трасето, които ще покажат дали тънкият асфалт е повсеместен проблем, или единствено в съответен сектор.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР