Нападението в Ню Йорк е първият джихадистки атентат в мандата

...
Нападението в Ню Йорк е първият джихадистки атентат в мандата
Коментари Харесай

Централна Азия стана извор на джихадисти

Нападението в Ню Йорк е първият джихадистки атентат в мандата на президента Доланд Тръмп.

Още по тематиката
Защо в Русия има доста джихадисти от Киргизстан
от Дневник,7 апр 2017
" Ислямска страна " процъфтява в Пакистан
от Дневник,18 ное 2016
Съединени американски щати съдят споделих и двама узбеки за подпомагане на " Ислямска страна " (видео)
от Дневник,26 фев 2015 Нападателят, който във вторник умъртви 8 души на велоалея в Манхатън, е 29-годишният Сайфуло Хабибулаевич Саипов - преселник от Узбекистан, оповестиха управляващите. Според американски медии и източници от органите на реда той е дошъл в страната през 2010г. и наподобява е работел като водач в Ню Джърси. Във вторник той подкара с цялостна газ пикап по една от известните алеи за колоездачи в западната част на Манхатън, като прегази мнозина и рани най-малко 11 души. Петима от убитите са аржентинци, пристигнали да честват 30 години от довеждане докрай на гимназията.

Още не е ясно какъв тъкмо е имигрантският му статут, има спекулации, че на път за Съединени американски щати е минал през Пакистан. Има и известия, че Саипов е оставил записка, в която афишира, че е направил нахлуване от името на " Ислямска страна ".

Според " Ню Йорк таймс " той е бил прочут на федералните управляващи около следствие, само че не показва по какъв проблем е било това следствие, по кое време е извършено и какъв е резултатът от него. Роденият през 1988г. узбекистанец е живял в Охайо, Флорида и Ню Джърси. Негов съотечественик, който се е почнал със Саипов във Флорида, споделя, че той работел там като водач на камион и в Ню Джърси почнал да кара такси за " Юбер " (Uber). Изданието твърди, че узбекистанецът е живеел в Патерсън на към 40 км северозападно от мястото на нападението.

Пикапът, който е карал, евзет чартърен от веригата магазини Home Depot покрай Патерсън. Градът е някогашен промишлен център с огромна имигрантска общественост. Тук живеят 25-30 хиляди мюсюлмани - една от найголемите концентрации на вярващи в исляма наоколо с Ню Йорк.

Отново Узбекистан

Бивши чиновници на ФБР разясняват, че узбекстанската общественост в Съединени американски щати е извънредно затворена и доста мъчно се прониква и работи в нея. Подобно на чеченците, това са хора, идващи от региони с властническа и диктаторска власт, доста мощни кланови връзки, мрежи на проведена престъпност и извънредно висока степен на принуждение.

Атаката в Ню Йорк показва растящата опасност от джихадизма в Централна Азия, написа Wall Street Journal. Ограничени стопански благоприятни условия и политическа независимост тласкат младите мъже там към радикализма.

Узбекистан има обичаи в джихадистките придвижвания, най-много посредством Ислямското придвижване на Узбекистан, учредено в края на 90-те. По-късно то се разпадна и клоновете му се пръснаха сред талибаните, " Ал Кайда " и " Ислямска страна ".

Доклад от 2015 година, дело на International Crisis Group, твърди, че от ден на ден централноазиатци пътуват към Близкия изток, с цел да се причислят към " Ислямска страна ". Узбеките са най-многобройни измежду централноазиатците, отишли в сунитската формация. Общият им брой е сред 2000 и 4000.

Сега, до момента в който групировката е в оттегляне, тези хора ще се трансфорат в опасност за други елементи на света. Връзки с тях бяха открити в скорошни терористични набези в Швеция и Русия, а многочислени контратерористични интервенции в Ню Йорк доведоха до обвинявания против узбеки, живеещи в Бруклин, че възнамеряват да се причислят или да окажат помощ на " Ислямска страна ".

Предишните атентати

През април 39-годишен узбекистанец връхлетя с камион върху хора в Стокхолм. Той е бил прочут на полицията, защото се е укрил, с цел да не бъде депортиран. Според узбекистанското държавно управление е бил обвързван с " Ислямска страна ". Същия месец съветските управляващи идентифицираха етнически узбек с съветско поданство, роден в Киргизстан, като причинител на нападението в санктпетербургското метро. 14 души починаха във гърмежа.

Подходът – да подкараш ван против пешеходци – е постоянно срещан в последните набези. Терористични организации приканват за подобен тип офанзиви още от 2010 година, когато този съвет бе оповестен от списанието на " Aл Кайда " " Вдъхновение ". Засега обаче нито една формация не е поела отговорност за нападението, а специалисти по радикалните придвижвания споделят, че е рано то да бъде приписвано на " Ислямска страна ".

Узбек стоеше и зад нападението точно на Нова година в Турция. Тогава въоръжен мъж откри огън в нощния клуб Reina, убивайки 39 души. " Ислямска страна " пое отговорност за офанзивата.

Централна Азия е дестабилизирана от войната в Афганистан, както и от безработица, мизерия и боричкания сред клановете във високите етажи на властта, споделя съветският специалист по сигурността Наби Абдулаев. " Нарастването на националното неодобрение, изключително измежду младите мъже, става плодородна почва за вербовчиците на терористи ", прибавя Абдулаев, асоцииран шеф за Русия към световната консултантска група Control Risks.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР