Нападението срещу армейските казарми в предградие на Бамако - столицата

...
Нападението срещу армейските казарми в предградие на Бамако - столицата
Коментари Харесай

Убийства и плячкосвания: безчинствата на руските наемници от Вагнер в Мали

Нападението против армейските казарми в предградие на Бамако - столицата на Мали - може да се окаже неприятно предвещание за това, което чака западноафриканската страна, опустошена от революция.

На 22 юли ислямистката организация " Фронт за избавление на Масина ", която е част от обединението на бунтовническите групировки в страната, взриви две коли-бомби пред щаба на армията. На това място преди две години стартира първият държавен прелом на военната хунта, ръководеща страната сега. С това бунтовниците демонстрираха, че са дейни освен в северната и централната част на Мали, както беше до неотдавна. Центровете на властта - военни и институционални - също не са в сигурност.

Сигурността е " извънредно влошена "

" Ситуацията със сигурността се утежни до прекаленост, откогато военната хунта пое властта през август 2020 година ", е заключението в отчет на Африканския център за стратегически проучвания, основан във Вашингтон - организация, финансирана от Конгреса на Съединени американски щати.

Въоръжените групировки към този момент интензивно заплашват столицата. Ако нападенията, осъществявани в радиус от 150 км. към Бамако продължат, броят им в района скоро ще надвиши този на всички набези от последните пет години. Убити са повече цивилни жители, в сравнение с през всички предишни години, настояват откривателите. В рамките на тази година също има нарастване на жертвите. Само южната част от страната, където живеят към 60% от жителите на Мали, до момента остана до известна степен пощадена от терора.

Хунтата разчита на съветските наемници

В края на 2021 година, малко преди изтеглянето на френските войски, военното държавно управление на страната потърси помощ от Русия. По оценки на специалисти сега в Мали се намират към 1000 съветски наемници. Правителството на страната твърди, че те са единствено инструктори.

Сигурно е обаче, че те вземат участие в бойни интервенции и сеят боязън и смут из цялата страна, както настояват наблюдаващи от неправителствената организация ACLED. Операциите, в които наемниците на „ Вагнер “ вземат участие дружно с държавните войски, постоянно водят до голям брой цивилни жертви - " доста повече “, в сравнение с напролет на 2020 година, когато е бил предходният пик на жестоки убийства.

Свидетели описват пред „ Хюман Райтс Уоч “ и студиото на ARD в Найроби, че единствено в едно от кланетата в региона на Мопти през март, с присъединяване на наемници от „ Вагнер “, са били убити стотици цивилни.

Как работят наемниците от " Вагнер "

Според ACLED в интервенциите, в които са взели участие съветските наемници, са били убити близо 500 цивилни жители. В отчета се показва, че над 70% от интервенциите на съветската група са ориентирани точно против цивилни.

Организацията упреква „ Вагнер “, че са употребявали тактики, които са неразрешени и в никакъв случай не са били прилагани от локалните военни. През май ACLED уточни използването на бомби-капани от държавните войски и „ Вагнер “ в региона на Мопти. Руската група към този момент ги е употребила на други места в Африка – да вземем за пример в Централноафриканската република (ЦАР) и в Либия.

ACLED осведоми и за доста други нарушавания на правата на индивида, осъществявани от съветските наемници – отвличания на хора, плячкосвания, противозаконни конфискации на движимости. „ Вагнер “ към този момент са показали сходно държание и в ЦАР, напомнят от организацията.

Автор: Норберт Хан
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР